Kezdőlap Események Nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát rendez a Teleki László Alapítvány

Nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát rendez a Teleki László Alapítvány

 

Rómer Flóris-terv – Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében címmel nemzetközi műemlékvédelmi konferenciát rendez a Teleki László Alapítvány – közölte az alapítvány igazgatója a M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Diószegi László azt mondta, a konferencián azok a hazai és határon túli műemlékvédők vesznek részt, akik a Kárpát-medence magyar műemlékeinek helyreállítását, karbantartását végzik. Az eseményen egy kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, amelynek alkalmával a pusztuló, elhagyott műemlékek fenntarthatóságának kérdéséről vitáznak majd – tette hozzá.

A Rómer Flóris-tervvel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy 2016-ban közel száz műemléken kezdtek munkálatokat, amelyek közül tavaly néhányat be is fejeztek. Idén kevés új objektumot tudtak bevenni a listába, nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a már elkezdetteket befejezzék – fűzte hozzá.

A program eredményes, de még sok a feladat, több ezer műemlék van, amelyen dolgozni kell – fogalmazott.

Céljuk, hogy a műemlékeket megőrizzék az utókor számára, valamint, hogy fellendítsék az idegenforgalmat. Ennek érdekében templomútvonalakat alakítanak ki – közölte Diószegi László.

MTI 2018. április 10., kedd