Kezdőlap Gazdaság NGM: forintban mérhető előnyei vannak az alacsony hiányszintnek

NGM: forintban mérhető előnyei vannak az alacsony hiányszintnek

 

A kormány évek óta a 3 százalékos uniós küszöb alatt tartja az államháztarás GDP-arányos hiányát, aminek forintban mérhető előnyei vannak, az állam 600 milliárd forinttal kevesebbet költ adósságfinanszírozásra az évtized elejéhez képest – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. 

Az államtitkár megjegyezte: a befektetők egyre olcsóbban vásárolták a magyar állampapírokat, többek között ez teremtette meg a fedezetet a családi támogatásokra, a béremelésekre és a beruházásokra.

Idén várhatóan a tavalyinál 0,4 százalékponttal magasabb, 2,4 százalékos lehet a deficit – erősítette meg Banai Péter Benő.

Számos többletkiadás, például az egészségügyben, az adóhivataloknál és a kormányhivataloknál dolgozók bérének a növekedése, az otthonteremtési támogatás felfutása, a kétgyermekes családok adókönnyítése befolyásolja többek között a 2018-as egyenleget – magyarázta az államtitkár.

Az első negyedéves, csaknem 872 milliárd forintos hiány 64 százaléka az egész éves tervezetnek – idézte fel Banai Péter Benő. A deficit nagyjából fele abból adódik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a kormány megelőlegezte az európai uniós támogatásokat – tette hozzá.

MTI 2018. április 10., kedd