Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában

Tőzsde – Gyenge kezdés várható Európában


Csekély indexcsökkenésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,2 százalék csökkenéssel kezdheti a kereskedést, a frankfurti és párizsi indexek pedig csekély, néhány pontos csökkenéssel indulhatnak neki a csütörtöki tőzsdenapnak.

A fontosabb makrogazdasági adatok közül az euróövezet és az Európai Unió februári ipari termelése befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamokat.

Szerdán veszteséggel zártak az európai tőzsdék, a páneurópai Stoxx 600 index 0,59 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,60 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,54 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban az FTSE-100 index 0,13 százalékkal gyengült, a frankfurti DAX index 0,83 százalékot, a párizsi CAC-40 pedig 0,56 százalékot veszített. Madridban 0,28 százalék, Milánóban 0,69 százalék volt az indexcsökkenés.

Az árfolyamok alakulását szerdán elsősorban az indulóban lévő első negyedéves vállalati eredménybeszámoló-szezon kilátásai befolyásolták. A legnagyobb vesztesek a vegyipari, a pénzügyi szolgáltató és a turisztikai ágazatokból kerültek ki. Mindegyik ágazat egy százalékot meghaladó veszteséggel végzett.

A legjobb eredményt a kiskereskedelmi ágazat érte el szerdán közel egy százalékos nyereséggel. A Tesco részvénye több mint hét százalékos erősödéssel fejezte be a napot annak köszönhetően, hogy négy év óta először osztalékot fizet részvényeseinek.

A Deutsche Telekom részvénye közel három százalék nyereséget ért el, miután újraindultak az egyeztetések amerikai érdekeltsége a T-Mobile US és a Sprint távközlési szolgáltató egyesüléséről.

Az olajár emelkedése a Közel-Keleten kialakult feszültséget tükrözi az amerikai elnök Szíriának címzett fenyegetése nyomán. A komolyabb áremelkedést azonban az amerikai termelés és készletek növekedése tartja kordában. Az olajár ezzel együtt is 2014 végi csúcsot ért el. A Brent nyersolajat az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,11 százalékkal jegyezték magasabban 72,14 dolláron hordónként, a WTI nyersolajat pedig 0,31 százalékkal magasabban 67,03 dolláron. Az olajár egy hét alatt öt százalékkal emelkedett.

Az arany ára tizenegy heti csúcsról húzódott vissza, miután a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán kiadott jegyzőkönyve a korábban becsültnél valamivel meredekebb monetáris szigorítási pályára engedett következtetni. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,47 százalékkal 1353,60 dollárra csökkent unciánként.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2358 dolláron.

MTI 2018. április 12., csütörtök