Kezdőlap Események Hatalmas sikerrel zárult a Hungarikum Fesztivál

Hatalmas sikerrel zárult a Hungarikum Fesztivál

 

Május 11-13. között rendezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a VIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivált Kecskemét főterén. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő volt, aki a megnyitót tartotta pénteken 17 órakor, köszöntőt mondott Basky András, a 25 éves Lajosmizse Városának polgármestere. A megnyitó vendége volt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere, az egyesület elnöke.

Ezen a nagyszabású eseményen a szervezők a három nap során reggeltől estig hungarikumok gazdag tárházával várták a kedves látogatókat. Magyarságunk értékei, kiválóságai elevenedtek meg, hisz nemcsak Hungarikum Kiállítást szerveztek, hanem a gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban is megjelenítették a hungarikumokat.

Megkóstolhatták az Erős Pistát és a Piros Aranyat, a tiszai halászlevet, a híres karcagi birkapörköltet, a magyar gulyáslevest, a debreceni páros kolbászt, a csabai kolbászt, a magyar szürke szarvasmarha termékeket, a Gundel palacsintát, a kürtöskalácsot, az akácmézet, valamint fogyaszthatnak fröccsöt, Egri Bikavért, Törley pezsgőt, Tokaji Aszút és Unicumot is.

Színpadi programokban is kínáltak hungarikumokat: operettet, cimbalom, tárogató és nótaműsort, ezen kívül népzenei és néptánc produkciók, gyermekkoncert, valamint esti könnyűzenei koncertek szórakoztatták a közönséget. Magyar pásztor- és vadászkutyafajták bemutatója is színesítette az eseményt.

A rendezvényen fellépett többek között a Ballószögi Kincsecskék, a Kösöntyű Néptánccsoport, Radics Sándor cimbalomművész, a Szentkirályi Tánccsoport, a Hangadók-zenekar, a Kunság Táncegyüttes.

Pénteken a jó hangulatról a Vasvarjú zenekar, szombaton a B.M.V. Énektrió és a Dokk Party Zenekar gondoskodott.

Vasárnap Fejős Jenő, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett ezüstkoszorús nótaénekes szerzett felejthetetlen pillanatokat rajongóinak.

A hungarikumokon kívül új kiállítók is gazdagították a rendezvényt. A vendégek megtekinthették a Békéscsabai Értéktár, a kiskunhalasi Százszorszépföld Egyesület, a Hollóházi Porcelángyár, a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft., a kiskőrösi János Vitéz Látogató Központ, az Univer Product Zrt., valamint Tetétlen Község Önkormányzatának Kiállítását és nem utolsó sorban a 25 éves Lajosmizse Városának kiállítását, bemutatóit, illetve hungarikumait.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodájával közösen Hungarikum kiállítással és játszóházzal készült az érdeklődőknek.

A felnőtteket izgalmas fejtörő kvízzel, a kisebbeket pedig pecsétgyűjtő játékkal, kézműves foglalkozásokkal, lovaskocsikázással, pónilovaglással, gokarttal, íjászattal, állatsimogatóval, huszártáborral, népi játékokkal és a Kenderkóc Népi Játszóházzal várták a szervezők.

A rendezvényt látogató vendégek közelebb kerültek és megismerték nemzeti értékeinket, hungarikumainkat.