Kezdőlap Kultúra Leonard Bernstein 100

Leonard Bernstein 100

The Sound of Leonard Bernstein – Leonard Bernstein hangja címmel jelent meg a karmester, zeneszerző, zongorista, író és pedagógus születésének 100. évfordulójára a Warner Classics három CD-t rejtő albuma, mely reprezentatív válogatást kínál a sokoldalú művész zeneszerzői működésének emblematikus darabjaival.

Nem túlzás azt állítani, hogy kevés személyiség mondhatja el magáról hogy olyan
szerteágazó érdeklődésű – ráadásul minden területén sikeres alkotó lenne, mint Leonard
Bernstein. Régebben, a kifinomult korban az ilyeneket reneszánsz művésznek hívták. Bernstein hatalmas életművet alkotott, lenyűgöző a hagyatéka – és akár televíziós felvételeit nézzük, akár vezényléseit vagy saját kompozícióit hallgatjuk, átsugárzik az a szenvedély, kisugárzás, tehetség, és nem utolsó sorban művelt elegancia, mely a legnagyobbak közé emelte.

Magam még egészen kisgyermekként találkoztam vele a zenét népszerűsítő tévés sorozatában, ez az első és máig maradandó emlékképem róla. Egy kedves, közvetlen ember magyarázott érthetően és nagy szeretettel, és máig ilyesféle érzés tölt el, ha vezényléseit hallgatom. Hiszen 1990 októberi halála óta is jelen van lemezeivel, könyveivel – és persze saját szerzeményeivel.

1990 októberében bekövetkezett haláláig számos könyvet, és zeneművet szerzett, melyek közül a West Side Story igazi klasszikussá érett – olyan népszerű művé vált, mely
ismert a tömegek számára is. Ezen a szerzői munkássága előtt adózó remek kiadványon is felcsendülnek ebből a szimfonikus táncok, de mellettük számos ismert vagy kevésbé ismert darab is betekintést enged a mester munkásságába. Mindez remek felvételeken, elsőrangú tálalásban valósul meg: az egyes felvételeket Bernstein zenéjének értő művészeivel rögzítették.

A Birmingham Symphony Orchestra – Paavo Jarvi; a Birmingham Contemporary Music
Group – Simon Rattle; a Bournemouth Symphony Orchestra – Andrew Litton; a Francia Rádió Énekkara és Zenekara – Yutaka Sado; az Ambrosian Chorus és a London Sinfonietta – John McGlinn; a London Symphony Orchestra pedig André Previn vezényletével szólaltatja meg Leonard Bernstein kompozícióit. Az egyes darabokban Wayne Marchall, Jeffrey Kahane, és Paul Searle-Barnes zongorázik, Sabine Meyer klarinétozik, Judy Kaye, Joseph Mills, Karita Mattila, Tracy Miller, Lynda Richardson, Kevin Colson, David Ganes, Patrick Ivora, Michelle Norman-Web, Soazig Grégoire, valamint Masao Takeda énekel, de narrátorként feltűnik Yehudi Menuhin is.

A három CD-s albumot végighallgatva pedig átfogó képet kapunk Bernstein sok évtizedes
szerzői munkásságából. Az említett musical mellett három másik híres dalműve: a Candide valamint a Csodálatos város a nyitánnyal, a Pennsylvania Avenue 1600 pedig énekes részletekkel került fel. Teljességében szerepel a Chichester Zsoltárok, mint ahogyan a II. (A szorongás kora) és a III. (Kaddish) szimfóniája is. E sort tovább színesíti két balett: a Facsimile tánctanulmány, és a Fancy Free. De mint fontos mű, nem maradt le a válogatásról a Divertimento zenekarra, valamint a Prelúdium, fúga es riffek klarinétra es jazz zenekarra sem.

Kiváló előadásokban halljuk viszont Leonard Bernstein személyes zenei világát, melyet a
nagy amerikai elődök: Gershwin, Kern, a jazz és a blues, a pop és a klasszikus zene egyaránt formált. Bernstein úgy szívta magába a különböző hatásokat, mint a szivacs, és ezekből egy összetéveszthetetlenül sajátos stílust alakított ki magának. Méltó főhajtás ez a lemez születésének 100. évfordulóján.