Kezdőlap Gasztro Megye Bora – 2018 választás

Megye Bora – 2018 választás

A Duna–Tisza közi bor jó ivású, könnyed, fiatalos, harsány és magában hordozza az éltető nap erejét, a  hétköznapi asztaltól az ünnepi alkalmakig helye van a családban. Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb szőlőtermelő vidéke és kiváló borok szülőhelye, számtalan különleges fajta mellett megtalálhatóak az alföldi klasszikusok, amelyek tényleg „jól állnak nekünk”. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye bora választással is a Duna–Tisza közi borokra és a borászatokra kívánja felhívni a figyelmet, támogatva megyénk kincseinek méltó presztízsének helyreállítását.

A hazai bortermelés jelentős részét magáénak tudó térségünk, kialakította azt a fontos pozíciót, amely a történelmi borvidékek „nagyágyúi” mellett, teljességgel betölti a könnyedebb, játékosabb borok iránt kialakult igényt. A fröccsborok mellett, megtalálhatóak a testesebb vörösek, de az üde rozék igazán otthon érzik magukat nálunk, mert igénylik a rengeteg napfényt, a kellemes klímát és a Bács-Kiskun megyei szorgos kezek munkáját. Az elmúlt évtizedekben borászaink, pincészeteink a tradíciók megtartása mellett, könnyedén alkalmazkodtak az új trendekhez és számtalan nemzetközi elismerést begyűjtve öregbítik megyénk borainak hírnevét. A rendszerváltoztatás óta már az új generációs borászok is magas színvonalon művelik tevékenységüket, sok esetben a szülők, a többgenerációs felmenők nyomdokain járva alakítják, építik az alföldi bor megbecsülését. A megyei önkormányzat elkötelezett abban, hogy segítse, támogassa a minőségi termékeket előállító termelőket, gyártókat és közvetve, közvetlenül tegyen a megyei identitás, a „boldog megye” életérzés kialakításáért.

A 2018-as megye bora választásnak Császártöltés adott otthont, ahol a Bács-Kiskun legjobb legjobb fehér, rozé, vörös borát szakemberekből álló bizottság választotta ki. A megmérettetésre a három fő kategóriában a Kunsági- és a Hajós-Bajai Borvidék legkiválóbbjai kerültek, melyekből elismert borászok, szakemberek választották ki a legjobbakat.  A győzelem előszobájába 18 kiváló bor került, amelyekből nehéz, de kiegyenlített küzdelemben a legfényesebb éremmel csak a győztes hármat illették.  A megye bora büszke címet egy éven át viselhetik a kiválóságok, amelyek már a hétvégén induló Szegedi Borfesztiválon is megkóstolhatók.

 

 • BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-BAN FEHÉR KATEGÓRIÁBAN:
  Szentpéteri Pincészet 2017-es Olaszrizlingje lett.

„Halvány sárga színű, tükrösen tiszta bor, amely finoman zöldes, fanyar illattal fogad, amit a primer gyümölcsösség követ. Íze éretten citrusos, izgalmas kesernyésséggel, lendületes savakkal, közepes testtel, moderált alkohollal, mindezt nagyon szép arányokkal megvalósítva.”

 • BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-BAN ROZÉ KATEGÓRIÁBAN:
  Koch Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki a kitüntető címet.

„Narancsos-rózsaszínes színe előrevetíti, hogy nem egy pehelysúlyú bor lesz.

Illatában fűszeresség szövi át a szamócás-pirosribizlis jegyeket, mellette a málna édes tónusa gazdagítja. Kóstolva sem okoz csalódást, amit az illat ígér azt ízben is hozza. Játékosan gyümölcsös, hol a savasabb ribizli, hol a puhább, édesebb málnásság kerül felülre.

Igazán remek rozé, ami sokrétűségével jó választás akármilyen alkalomhoz.”

 • BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-BAN VÖRÖS KATEGÓRIÁBAN:
  Antal Pincészet 2015-ös Merlot-ja lett a győztes.

„Pirosas-bordós színű, intenzív szamócás illatú bor, amely azonnali fogyasztásra ingerel.

Közepes teste, elképesztően életteli bort rejt, hihetetlenül szaftos, málnás aromatikával. Tanninja puha, érett, simogató, nagyon szép keretet ad a gyümölcsösségnek.”

 

 • BÁCS-KISKUN MEGYE FELTÖREKVŐ BORÁSZA 2018

A legjobb borkategóriák mellett, ettől az évtől a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált, amelyet Ifjabb Szentpéteri Attila kiskőrösi fiatal borász kapta.
A feltörekvő borász címre a hegyközségek ajánlásai alapján, a bírálóbizottság objektív adatok alapján választotta ki az megyei fiatal borászát. Az elismerés birtokosa lehetőséget kap a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretében a bemutatkozásra a Bács-
Kiskun megyei standon, valamint a megyei önkormányzat támogatásával egy általa kiválasztott tétel is el tud jutni  a fiatal borász által választott nemzetközi megmérettetésre.

A megye borai és feltörekvő borász címek, mind azon törekvést támogatják, hogy a megyei termékek, borok, borászok megkaphassák áldozatos munkájukért a kiemelt figyelmet, elismerést. Az ismertségük okán lehetőséget kapjanak, piacuk bővítésére és marketingjük fejlesztésére ezzel is hozzájárulva megyénk ismertségéhez, elismeréséhez.

Az ünnepélyes díjátadó június 18-án lesz Kecskemét főterén, a Barackpálinka és Borfesztivál keretében, ahol Rideg László a megyei közgyűlés elnöke adja át a kitüntető címeket.

 

A Bács-Kiskun Megye Bora 2018 választás eredménye:

FEHÉRBOR KATEGÓRIA:

 1. Szentpéteri Olaszrizling 2017
 2. Csanádi Pincészet Sauvignon Blanc 2017
 3. Guber Pincészet Chardonnay 2017
 4. Galántai Pincészet Cserszegi Fűszeres 2017
 5. Gedeon Pincészet Kövidinka 2017
 6. Frittmann Pincészet Generosa 2016

 

ROSÉBOR KATEGÓRIA:

 1. Koch Borászat Cabernet Sauvignon Rosé 2017
 2. Szentpéteri Borpince Kékfrankos rosé 2017
 3. Vass Pincészet Néró rosé 2017
 4. Font Pincészet Kékfrankos rosé 2017
 5. Polyák Pincészet Cabernet Sauvignon rosé 2017
 6. Antal Pincészet Néró rosé 2017

 

VÖRÖSBOR KATEGÓRIA:

 1. Antal Pincészet Merlot 2015
 2. Szőke Pincészet Cabernet Sauvignon
 3. Frittmann Pincészet Merlot 2015
 4. Font Pincészet Kékfrankos 2015
 5. Ádám Pincészet Cabernet Sauvignon 2016
 6. Koch Borászat Kadarka 2016