Kezdőlap Kultúra Radnóti Miklós: Ikrek hava – Gálffi László előadásában

Radnóti Miklós: Ikrek hava – Gálffi László előadásában

A Hungaroton hangoskönyvek sorozatában a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész –
Gálffi László előadásában jelent meg Radnóti Miklós május 5-i születésnapjára a költő
gyermekkorának emlékeit naplószerűen összegyűjtő visszaemlékezés: az Ikrek hava.
Radnóti Miklós egy külön csodálatos, példaértékű fejezet a magyar irodalomtörténetben: a
magyarságához a kitaszítottságban, megalázottságban, és kivetettségben is végsőkig
ragaszkodó kivételes képességű ember példája. Fájdalmasan felemelő, hogy micsoda
emelkedett verseket írt Radnóti még akkor is, mikor már vége volt mindennek: emberségnek, Európának, hazának, és végeredményben sajnos az ő életének is.

Radnóti ​Miklós egyetlen prózai műve: Az Ikrek hava 1939-ben keletkezett, mikor már egyre fojtogatóbban jelen volt a nemzetiszocializmus fenyegetése nemcsak Németországban, de Európában is; ezzel egy időben keletről pedig a kommunizmus iszonyata terjeszkedett Az embertelenség kora Magyarországra is átterjedt: ebben az évben már a második zsidótörvényt léptették életbe, és ekkor a külvilág rezdüléseire hatványozottan érzékeny költő a gyermekkor emlékeibe menekült.

Ikrek hava – Napló a gyermekkorról. Ez a sokatmondó cím, melyben máris benne van, hogy születésekor csak ő maradt életben, fiú ikertestvére és édesanyja is belehalt a szülésbe. Aztán az egyes tételek is nagyon mély önvallomásokat hordoznak: „Különösen sokat gondolok Ágira, a kishúgomra mostanában.” Radnóti nagyon szerette féltestvérét, Erdélyi Ágnest, akit – akár csak a költőt – e mű születése után négy évvel a nácik gyilkoltak meg. Auschwitzban, Radnóti Miklós mostohaanyjával együtt, aki édes gyermekeként imádta Miklóst, és akiről itt a „Csütörtök. Négy napja jött meg anya N-ről.” című fejezet mesél.

A Radnótitól megszokott letisztult szépség prózájában is jelen van; az emlékképekbe
menekülés, a gyermekkor védettségét állítja szembe a rideg jelenvalóval: „Szombat. Semmit sem csináltunk akkoriban. Kedd. Én a nyelvemen érzem a gyerekkort.” Aztán végül visszakanyarodik 1939-be: „Péntek. Hiába minden, ó-hiába!”

A Hungaroton új hangoskönyvén MP 3 formátumban, 101 percben, Gálffi László előadásában szép mélységgel, csendes humorral és átélt drámaisággal, emlékképszerűen és álomszerűen kapjuk vissza Radnóti önvallomását, gyermekkorából elrejtett titkait, melyeket híres Ikrek hava naplójában leírt.