Kezdőlap Események Régészet Napja a Cifrapalotában

Régészet Napja a Cifrapalotában

Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember

2018. május 26-án, a régészet napján, „Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember” címmel egész napos előadás sorozat kerül megrendezésre a Cifrapalotában.

Programok:

14 órakor:

Nagyurak és vezérek – Híres avar leletek a Kiskunságból – Dr. Wicker Erika PhD. régész, főmuzeológus előadása

Az avarok Belső- és Közép-Ázsiából származó harcos népe 568-ban foglalta el a Kárpát-medencét. Gazdagságukat elsősorban a bizánci birodalomtól a béke fejében kapott rendszeres évi aranyadó biztosította. Bizánc 626. évi sikertelen ostroma után megcsappant legfontosabb jövedelemforrásuk, és ezzel kezdetét vette az avarok lassú elszegényedése. Az uralkodó réteg gazdagsága azonban még sokáig fennmaradt. Erre utalnak leletekben gazdag kiscsaládi-nemzetségi temetőik, és elsősorban maguknak az avar nagyuraknak és az őket szolgáló vezéreknek ázsiai hagyományokat követő magányos sírjai. Véletlenszerűen előkerült temetkezéseiket a találók általában kifosztották, ám a múzeumokba került hiányos lelet együttesek is sejtetik az előkelő réteg egykori gazdagságát.

Az előadáson való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a [email protected] címen vagy 20/257-5019! Jelentkezési határidő 2018. május 24. 16 óráig!

10-14 és 15-17 óráig

Az Aranymonostor ereklyéje – filmvetítés

A bugaci aranymonostorban talált Szent Péter ereklyetartó megtalálási körülményeit, a restaurálást és az azt megelőző tudományos vizsgálatokat, valamint a tárgy történetét és a tárgyon szereplő Bibliai jeleneteket mutatja be ismeretterjesztő dokumentumfilmünk. A film 4 forgatási helyszínen (Continental Automotive Hungary Kft., Kecskeméti Katona József Múzeum, Móra Ferenc Múzeum Restaurátor- és Raktárbázis, Bugac), földi- , légifelvételek, 2D rajzolt animációs részletek és 3D animációs jelenetek segítségével készült a Pazirik Kft. közreműködésével.

 

10-16 óráig Régészeti kincsek nyomában – Kézműves foglalkozás Merinu Éva múzeumpedagógus vezetésével

A program keretében a gyerekek bepillantást nyerhetnek a régészet rejtelmeibe. Hogyan bukkanhatnak elő kincsek a föld mélyéről? Milyen pompával temethettek el egy avar fejedelmet? Milyen rangjelző ékszereket, fegyvereket és tárgyakat helyeztek az örök nyugalomra térő előkelő férfiak sírjába?

Kézműves foglalkozásunkon a gyerekek elkészíthetik egy arany avar övveret másolatát, a fiúk a Kunbábonyi nagyúr aranyveretes kardjának másolatát domborításos technikával, a lányok pedig megmintázhatják a kiskőrösi avar kislány nyakékét levegőn száradó modellező agyagból.