Kezdőlap Kultúra Revamp: Elton John dalai újragondolva

Revamp: Elton John dalai újragondolva

A legnépszerűbb Elton John dalokat halljuk a Revamp című most megjelent Universal
albumon – de úgy, ahogyan eddig még sosem hallottuk őket. Ez a lemez ugyanis egytől egyig feldolgozásokat tartalmaz, napjaink nagy nemzetközi sztárjai adják elő a maguk stílusára átszabva az ikonikus slágereket.

Még 1991-ben jelent meg a Two Rooms – egy remek és máig időtálló válogatás – melyen az akkori világsztárok tisztelegtek Elton John munkássága előtt, nagy slágereinek egyéni
előadásával. A kilencvenes évek elején nagyon mentek az ilyen „Tribute” lemezek meg
koncertek, de annyi év elteltével ez a mostani megjelenés inkább hat a meglepetés erejével: az efféle átdolgozások divatja most nincs annyira markánsan benne a levegőben.

Az apropó talán az, hogy az énekes-zongorista-dalszerző alig több mint egy hónapja töltötte be hetvenegyedik évét – és bár most is koncertkörúton van, utoljára a 2018. szeptember 8-án elstartoló, összesen több mint 300 állomást magába foglaló Búcsú világturnéján láthatjuk majd színpadon. A tervek szerint ez igazi visszavonulás lesz a dobogóktól, mert több időt szeretne együtt tölteni kisgyermekeivel.

Elton John és Bernie Taupin ikonikus szerzeményeit 2018-ban a kortárs popzenei életet
jelenleg legjobban meghatározó művészek dolgozták fel: Lady Gaga, Pink, Miley Cyrus, Ed Sheeran, Sam Smith, Logic, Alessia Cara mellett a Coldplay, a The Killers, a Queens of the Stone Age, a Florence & The Machine, a Mumford & Sons – de Q-Tip és Mary J. Blige is
saját képére formált egy-egy Sir Elton slágert. Igaz, hogy Elton Jphn és Bernie Taupin 1967 óta születő közös dalai a rhythm & blues-ból meg a bluesból merítkeznek, így nyilván könnyed csábítást jelentenek a mát meghatározó r’n’b meg az új soul-ból építkező stílusok által inspirált sztárok számára.

Érdekes végighallgatni, hogy alakították magukra az egymástól merőben különböző stílusú előadók az olyan mindenki által ismert és egyben ikonikus dalokat, mint például a Candle In The Wind, Don’t Go Breaking My Heart, Daniel, Don’t Let The Sun Go Down, I Guess That’s Why They Call It The Blues, vagy éppen a Sorry Seems To Be The Hardest Word.

Persze ki kell hangsúlyozni: azt, hogy Elton John mekkora hatással van pályája kezdete óta az azóta sokat változó zenei világra, a világslágerek mellett a válogatásalbumon szereplő világsztárok stílusának sokszínűsége mutatja meg legjobban.

„A Don’t Go Breaking My Heart igazi klasszikus. Sőt: valahogy az egész életemet
végigkísérte; egyszerűen visszautasíthatatlan lehetőség volt, hogy ezen a dalon dolgozhassak, Q-Tippel együtt. Elton egy ikon, egy legenda, igazi megtiszteltetés, hogy a Revamp részese lehettem” – mondta Demi Lovato, akit szintén hallhatunk az albumon.