Kezdőlap Események Rotary a közösségi felelősségvállalásért

Rotary a közösségi felelősségvállalásért

 A hazai klubok az elmúlt 10 évben több milliárdot fordítottak társadalmi tevékenységükre

 A Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége idén május 7-12. között nyílt napokat szervez hazánk 38 városának 54 Rotary klubjában. Az eseménysorozat alkalmával a széles nyilvánosság előtt kívánja bemutatni a közösségi szinten megvalósuló felelősségvállalás fontosságát és erejét, valamint a rotary mozgalom napjainkig elért helyi, országos és nemzetközi eredményeit, jövőbeni elképzeléseit.

Manapság egyre többen, akár vállalkozások, akár magánszemélyek ismerik fel a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, így olyan tevékenységeket végeznek, mellyel hozzájárulnak a nehéz helyzetben lévők megsegítéséhez, vagy éppen egy hosszú távon is élhető világ megteremtéséhez. Szép számmal akadnak olyan szervezett akciók, melyben alkalmi jelleggel több százan vesznek részt, de rengeteg sikeres vállalati programról is lehet hallani, amelyek mind-mind egy meghatározott ügyet szolgálva ezrek életére vagy valamennyiünk környezetére vannakpozitív hatással. Felismerve, hogy a felelős gondolkodásra mindig szükség lesz 1905-ben négy chicagói üzletember megalapította a rotary mozgalmat. Ennek lényege, hogyegy klubba szerveződve végeznek társadalmi munkát olyan emberek, akiknek ez a tevékenység életük szerves részét jelenti. Az alapítók úgy tartották, és hittek abban, hogy egy közösség tagjaként meghatározóbb sikerek érhetőek el. Az első Rotary Klub megalakulását követően széles körben kezdett terjedni, jelenleg a világon közel 200 országban 1 200 000 taggal 35 000 klub működik. Hazánkban 93 évvel ezelőtt alapították meg az első klubot, és mára 38 városban (mind a 19 megyében) 54tevékenykedik 1200 taggal.

A Rotary világszervezete tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ-ben és klubjaiban olyan neves és ismert személyiségek is végezték már jószolgálati tevékenységüket, mint – a teljesség igénye nélkül;Neil Armstrong, John F. Kennedy, Winston Churchill, Albert Schweitzer, Margaret Thatcher, Ferenc Pápa. A magyar tagok között az egyik legismertebb Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi klub vezetője is volt. Többek között említhetnénk még Bláthy Ottót, Móra Ferencet, Lehár Ferencet, Törley Artúrt, Glatz Oszkárt, de a sor koránt sem teljes.

A rotary mozgalom, valamint az egyes hazai klubok tevékenységének és eredményeinek bemutatására a Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége idén május 7-12. között nyílt napokat szervez hazánk 54 Rotary klubjában, hogy ráirányítsa a figyelmet a felelősségvállalás fontosságára, és a közösségi szinten megvalósuló tevékenység erejére. A sajtónyilvános eseményekről ezen a linken érhető el további információ:www.rotary.hu

A rendezvénysorozat nem titkolt célja ennek a missziónak, életformának a terjesztése, megismertetése. Bár már jelenleg is számos nagy eredményt tudhat magáénak a szervezet, a még nagyobb célkitűzések megvalósításához nagyban hozzájárul, ha még többen ezen a közösségen keresztül végeznék társadalmi tevékenységüket. Hiszen a Rotary célja nem kevesebb, mint ahogy a 2017/2018 évi jelmondatuk is szól:

MAKING A DIFFERENCE! (VÁLTOZTATNI A VILÁGON!)

A Rotary elsősorban a helyi közösségek támogatására szerveződik, de vannak sikeres világméretű programok is, amelyekben együttesen vállalt aktív szerepet az összes klub és rotarysta. Ilyen például:a gyermekbénulás visszaszorítása, a malária elleni küzdelem, a tiszta víz elérhetővé tétele a rászorulók számára, valamint az oktatás és a képzés kiterjesztése a legszegényebb országokban, vagy éppen a környezetvédelem, amelynek jegyében minden tag elültet egy-egy fát, így összesen 1 200 000 fa elültetéséhez járulnak hozzá.

A magyar tagok és klubok az elmúlt 10 esztendőben több milliárd forintot fordítottak környezetük megsegítésére. Tevékenységükkel részt vettek: az Észak-magyarországi árvízkárosultak megsegítésében, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatásában, számos kórház, gyermekintézmény, idősotthon eszközeinek fejlesztésében, több száz rászoruló gyermek nyári táboroztatásában, évi 40 középiskolás korú fiatal egy éves oktatási ösztöndíj programjában, a világszintű faültetésben, melyhez a tavalyi évben 2400 fával járultak hozzá, valamint a „Gift of Life” „Ajándékozz életet!” programon keresztül több mint 100 határon túli gyermek szívműtéteinek finanszírozásában.

További információ:
Széles Anikó
tulajdonos-ügyvezető
Sky Marketing Kft.
Tel.: 30/921-9639
E-mail: [email protected]