Kezdőlap Zenei élet Thirty Seconds To Mars: America

Thirty Seconds To Mars: America

Az idén huszadik születésnapját ünneplő Los Angelesi zenekar nem nagyon kapkodja el a
lemezkiadást – nyilvánvalón csak akkor jönnek ki újabb alkotással, ha van mit mondaniuk. Az állomások: 2002, 2005, 2009, 2013 – és 2018: e hetekben jelent meg a Thirty Seconds To Mars ötödik albuma!

Szerintem nem kérdéses, hogy mennyire kiemelkedő alkotás az új Thirty Seconds To Mars-album: az America – de attól még le kell írnom, hogy a fogadtatása nem egészen egyértelmű. A mértékadó nemzetközi kritika egy része mindössze közepesre árazta be, mások meg jónak vagy majdhogynem tökéletesnek tartják.

Mindenesetre az ítészi vitákon túl a közönség imádja: az eladási listákon mindenütt csak tarol, és tarol! A legpatinásabb amerikai listán: a Billboardon egyszerre három helyen is csúcsra van járatva: a Top Alternatív és a Top Rock albumok listáján első, a 200-as listán második. De ez még nem is teljes valóság, mert ahhoz az is hozzátartozik, hogy önmagukhoz képest is a legjobb helyezéseket érték el. Holott az America előtt is túl voltak már a 15 milliós eladáson…

Az ellentmondásos megítéléshez az is hozzátartozik, hogy nem éppen a Thirty Seconds To
Marstól eddig megszokott stílust kapjuk az America című albumon. A zenekar ötödik
stúdióalbumán torzított gitárszólók helyett az elektronika dominál. Ez az eddigi legpoposabb albumuk: egy-egy számban Halsey és A$AP Rocky is közreműködik, az egyik dal producere pedig Zedd volt.

A frontember: Jared Leto (Oscar- és Golden Globe-díjas színész, a Mielőtt Meghaltam, a
Szárnyas Fejvadász 2049 és a Rekviem egy álomért sztárja) szerint a hangos gitárzene ideje lejárt. Kétség kívül furcsa ezt hallani egy olyan alternatív rock zenekartól, akik eddigi nagy sikereiket a metál és a pszichedélia ötvözésével érték el.

„A jelenleg népszerű dalok nagy részében mindössze három hangszeren játszanak, vokállal együtt. Hihetetlenül minimalista korban élünk – ez pedig egy hozzánk hasonló, eddig teljes gőzzel pörgő zenekar számára nagyon izgalmas terepet nyújt a kísérletezésre és segít átlépni saját határainkat is” – mondta erre tömören Jared Leto.

A mindig is szívesen kísérletező zenekar számára eddig is tág teret biztosított a Universal
világcég – de most aztán igazi meglepetést kaptunk! A Thirty Seconds To Mars új lemeze
visszafogottabb megszólalású, de azért még izgalmasan rockos. A szövegek sem az Eurovízió szintjén lettek megírva: megérdemelnek egy kis odafigyelést.

Ha már itt tartunk: ezen banda sikere is abban áll, hogy sem tetszeni, sem megfelelni nem akarnak. Már a CD csomagolása sem mindennapi: Willo Perron és Jared Leto tervei alapján minden flanc nélküli, az USA állami intézményeire és ügynökségeire, a legértékesebb kereskedelmi márkákra és amerikai ikonokra; valamint drogokra, plasztikai műtétekre, a legextrémebb sportokra, népszerű szexuális pózokra utaló szavakat sorol fel a borító lemezenként elöl és hátul is más-más színnel és összeállításban.