Kezdőlap Egészség A meggy és a cseresznye veszi át a szamóca helyét

A meggy és a cseresznye veszi át a szamóca helyét

Amilyen gyorsan beköszöntött és aztán lefutott a szamóca szezonja, olyan tömegesen jelent meg a piacon a ropogós korai cseresznye és a meggy – a nagy felhozatalt a csökkenő árak is jelzik.

A szamóca már abszolút kifutóban van, mint ahogy a spárga is – bár az egészséges zöldségből többet láttunk. A közkedvelt illatos bogyós gyümölcs már csak mutatóban volt kapható a hétvégi piacon egy-két árusnál – a piaccsarnok slágere már a meggy és cseresznye. Nagy felhozatalban van jelen mindkét közkedvelt gyümölcs, de megjelent az ugyancsak ínyenceknek való málna – és egyre olcsóbb és gazdagabb a választék zöldségből is.

A zöldhagyma szezonja már letűnt, de szép retket még többfelé látni. Az uborkát már kovászolni is viszik: kaprot is kapunk hozzá bőségesen, mint ahogy a harsogón nagy főzőtökökhöz is. Nagyon szép és jó a választék salátákból, csomós répából és fehérrépából; de láttam rebarbarát, frissen tépett sóskát, spenótot is Ráadásul máris megjelent a brokkoli, a karfiol és a káposzta is.

Zsenge zöldborsót egyre több pulton kapni, és most van a szezonja az igazi újburgonyának – az apró parázs-krumplinak. Elég csak kefével megsikálni, és a gyenge héjában meg is lehet sütni: remek csemege tele értékes tápanyagokkal – még a flancos pesti éttermek is úgy kínálják.