Kezdőlap Kultúra Illyés Gyula: Mesék a 77 magyar népmeséből – Lukács Sándor előadásában

Illyés Gyula: Mesék a 77 magyar népmeséből – Lukács Sándor előadásában

Hét nagyobb, közkedvelt mesét hallgathatunk meg a 77 magyar népmeséből a Hungaroton Hangoskönyvek új, bő kétórás lemezén – Lukács Sándor elhivatott, kiváló előadásában.

Illyés Gyula 77 magyar népmeséjéből választották ki a szerkesztők ki a hét nagy kedvencet: így került felvételre Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész felolvasásában a Kacor király, A rátóti csikótojás, A malacon nyert királylány, Erős János, Mátyás király meg az öreg ember, Mátyás király meg az igazmondó juhász és a Fanyüvő, Vasgyúró, Hegyhengergető. Minden magyar meséken felnőtt számára közös emlékeket idéző szép történetek ezek. Remélhető, hogy a következő generációk számára is azok lesznek – és ebben nagy segítség a mostani Hangoskönyv-megjelenés is.

A kisgyermeket a mesék nevelik, világukat a mesék bővítik, lelki alkatukat a mesék alakítják – mégpedig a jól kiválasztott, hozzájuk illő, megfelelő vizuális tartalommal bíró mesék. S ha ezek a mesék magukban hordozzák a magyar népi kultúra szépségeit is, ráadásul egyik legnagyobb és legtisztább írónk és költőnk tollával kiszínesítve – az kiváló választás a kicsinyek számára.

„Ahogy a zenész a népdalhoz, melyet feldolgoz, olyasféleképp nyúltam én ezekhez a népmesékhez, már kezdetben, az első kiadáskor. Nem megváltoztatni – ellenkezőleg, lényegükben megerősíteni akartam őket. Ami keveset szerkezetükön igazítottam, ezért igazítottam. A magam képzelete s ízlése szerint nem tettem többet hozzájuk, mint amennyihez a magyar nép egy tagjaként van jogom. Célom az volt, úgy hangozzanak, mintha az eddigi, mondjuk, száz elmesélőjük után még egy százegyedik is előállna; de az is a népből…” – mondta el egykoron maga Illyés Gyula gyűjteményes könyvéről.

Emlékszem, hogy mihelyt megtanultam olvasni, micsoda örömmel vetettem bele magamat Illyés Gyula vaskos, gyerekkezeimben alig megtartható nagy könyvébe: a Hetvenhét magyar népmesébe. Ez a példány most is ott van a polcomon, mint a magyar népi hagyományok kincsestárának egyik remeke.

De a kisgyermek szereti, ha mesélnek neki – és ezek a mesék Lukács Sándor előadásában
valódi telitalálatok. A hét népszerű mesét a gyűjteményből 134 percen keresztül adja elő a Hungaroton MP3 CD-jén a művész. Lukács Sándor intelligens, szép előadásában hallgatni ezeket a meséket élmény, még felnőtt fejjel is.

Komlós József JR