Kezdőlap Kultúra KERÉKPÁROS BALESETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

KERÉKPÁROS BALESETEK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

Egyik alkalommal a kerékpáros nem kapott elsőbbséget, másik alkalommal nem adott elsőbbséget. Mindkét baleset személyi sérüléssel végződött.

Megyénk közútjain az elmúlt 24 órában egy halálos kimenetelű, három súlyos és két könnyű sérüléssel járó, valamint négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ittas vezetés gyanúja miatt vér-vizelet mintavételre egy sofőrt állítottak elő.

Kalocsán, a Simonyi utca felől a Tóth Mike utca és a Mátyás király utca kereszteződése irányába közlekedett 2018. június 11-én 9 óra 25 perckor egy 63 éves helyi férfi Opellel. A kereszteződéséhez érve figyelmen kívül hagyta a részére kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtáblát, és nem biztosított elsőbbséget a védett úttal párhuzamos kerékpárúton közlekedő kerékpárosnak, ezért összeütköztek. A 68 éves biciklis asszony az elsődleges orvosi vélemény alapján életveszélyes sérülést szenvedett.

Kiskőrösön 8 óra 28 perckor egy 75 éves helyi lakos közlekedett kerékpárral a Klapka György utcán. A József Attila utca kereszteződéséhez érve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget a védett úton haladó Ford Tranzit típusú tehergépjárműnek, és összeütköztek. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a biciklis férfi könnyű sérülést szenvedett.

Elsőbbségadási kötelezettségünk soha nem attól függ, hogy milyen járművel közlekedünk. A kerékpárosok – a gyalogosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Ugyanakkor nagy hangsúlyt szükséges arra is helyezni, hogy a kerékpárosoknak is tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal, ismerniük kell a közlekedési táblákat, hiszen a jogkövető magatartás életet menthet.

A szünidő közeledtével az úton kerékpározó, a járdán esetlegesen egyedül közlekedő gyermekek is fokozott veszélynek lehetnek kitéve, ezért felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket és az útkereszteződéseket még nagyobb körültekintéssel közelítsék meg.

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!