Kezdőlap Események Sikeres harc az elemekkel – Ötödik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra...

Sikeres harc az elemekkel – Ötödik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált

A múlt hétvégén, június 8-10. között, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál, aminek ezúttal is Kiskunszállás adott otthont. Ugyan az égiek nem voltak kegyesek a szervezőkkel és látogatókkal, de a komoly esőzés dacára is rengetegen felkeresték a rendezvényt. A rossz idő szerencsére a rendezőknek sem szegte kedvét, így igaz némi programváltozással, de remek hangulatban sikerült levezényelni az eseményt, valamint sikerült méltóképpen tisztelegni az idén 170 éves Magyar Honvédség előtt, és megemlékezni az I. világháború befejezésének 100. évfordulójáról.

A fesztivál nyitónapján, pénteken, rögtön a gyűjtők és a hagyományőrzők regisztrációja végeztével, egy nem mindennapi esküvői szertartásnak lehettek szemtanúi a jelenlévők, ugyanis mind a menyasszony, mind pedig a vőlegény harckocsik lánctalpain gördültek a ceremónia helyszínére.

A szertartás után harci járművek „szállták meg” Kunszállás utcáit, ahonnan a fesztivál területére bevonulva megtörtént a „tábornyitás”. Ezt követően 18:00 órától adott koncertet a Red Rockets zenekar, majd egy közös vacsora után zenés tábori takarodó zárta a napot.

Másnap reggel Kovács Imrének, Kunszállás polgármesterének és a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál főszervezőjének és csapatának komoly kihívást jelentett a táborra rázúduló, szűnni nem akaró esőzés. Hála kitartó munkájuknak, valamint a résztvevők töretlen lelkesedésének, a jó hangulat végig megmaradt és a programok többsége is lement. A nagyon látványosnak ígérkező légibemutatókat azonban sajnos ilyen időben nem lehetett megtartani.

Ezzel szemben az esemény egyik fő attrakcióját, az 1848-as csatajelenetet a rossz idő dacára is megtartották. Magát az előadást a rendezők tisztelgésnek szánták a 170 éve- 1848. május 16-án Battyhány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnökének utasítására -alapított Magyar Honvédség előtt, így különösen örömteli volt annak sikere.

Később még II. világháborús ütközetek is megelevenedtek hagyományőrző csoportok jó voltából, majd 17:45-től a zenés koncerteké lett a főszerep. Kezdésnek a már előző nap megismert formáció, a Red Rockets melegítette be a közönséget, hogy aztán az Ismerős Arcok egy fergeteges bulival zárja a szombati napot.

A zárónap tábori ébresztővel indult, majd egy rövid „alaki szemle” után a 100 éve befejeződött I. világháború hőseinek emlékéért celebráltak szent misét.

A megemlékezés után az MH Vitéz Szurmay Sándor Helyőrségi Dandár Különleges Díszelgő csoportjának bemutatóját tekinthették meg a vendégek, majd megismétlődtek az előzőnapi csatajelenetek is. Az időjárás kegyesebb volt a rendezvényhez, mint a szombati napon, így az RC repülő modell és drone légi bemutató is gond nélkül lement.

A nap végéhez közeledvea vetélkedők eredményhirdetésére és a kitüntetések átadásárakerült sor, majd ünnepélyes zászlólevonás zárta az V. Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált.