Kezdőlap Rendőrségi hírek BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt 24 órában több olyan baleset is történt, ahol kerékpáros és személygépjármű ütközött össze.

Megyénkben az elmúlt 24 órában egy súlyos és három könnyű sérüléssel járó, valamint nyolc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ittas vezetés gyanúja miatt egy sofőrt állítottak elő.

Baján, a Felekiné utcában 2018. július 16-án 14 óra 55 perckor egy 39 éves szekszárdi férfi közlekedett Peugeot tehergépjárművével. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a Rókus utca kereszteződéséhez érve a részére kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítása ellenére nem biztosított elsőbbséget a védett úton közlekedő kerékpárosnak, ezért összeütköztek, melynek következtében a biciklis nő elesett. Ő az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyebben sérült.

Kiskunhalason, a Bem utca és a Bercsényi utca kereszteződésében 8 óra 18 perckor egy 56 éves helyi lakos szegte meg elsőbbségadási kötelezettségét a helyszíni szemle adatai szerint. Az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítását figyelmen kívül hagyta, így összeütközött egy kerékpárossal, aki a védett úton, egyenesen haladt. A 66 éves biciklis elesett, de nem sérült meg.

Elsőbbségadási kötelezettségünk soha nem attól függ, hogy milyen járművel közlekedünk. A kerékpárosok – a gyalogosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Ugyanakkor nagy hangsúlyt szükséges arra is helyezni, hogy a kerékpárosoknak is tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal, ismerniük kell a közlekedési táblákat, hiszen a jogkövető magatartás életet menthet.

A szünidő közeledtével az úton kerékpározó, a járdán esetlegesen egyedül közlekedő gyermekek is fokozott veszélynek lehetnek kitéve, ezért felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket és az útkereszteződéseket még nagyobb körültekintéssel közelítsék meg.

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!