Kezdőlap Kultúra Debussy: A tenger, Képek – Krivine

Debussy: A tenger, Képek – Krivine

A klasszikus nagyzenekari zeneirodalom egyik csúcsdarabja a 100. éve elhunyt Debussy háromtételes szimfonikus költeménye: A tenger. A francia mester műve a napokban egyizgalmas, színes felvételen, francia zenekarral és francia karmesterrel jelent meg a Warne Classics lemezén.

Debussy sokszor játszott a szimfónia gondolatával – olyannyira hogy álnéven még
tanulmányokat is írogatott a szimfóniák tartalmi vonatkozásairól. Maga A tenger című műve is szemlélhető egyfajta szimfóniaként – bár Debussy „Három szimfonikus vázlatként” nevezte meg, korunk pedig inkább „Szimfonikus költeményként” tekint rá. Legyen bárhogyan is: ez a darab nemcsak Debussy egyik legfontosabb remekműve, de egyben a zenekari irodalom ékköve is.

Bár szokás tagadni, hogy ilyen műfaj létezetik – de A tenger a zenei impresszionizmus egyik hangzó emlékműve is egyben: egy nagyon színes, sokféle hangulatot felvonultató, nagyon összetett szerzemény. Szép és hálás feladat egy jó zenekarnak hogy megmutassa erényeit és legjobb oldalát; és az előzetes várakozások, sőt elvárások csak fokozódnak, ha egy emblematikus francia nagyzenekar és nagynevű francia karmestere szólaltatja meg azt az jól ismert művet.

Emmanuel Krivine jól ismeri A tenger című darabot – már korábban is lemezre vette; de most egy ízig-vérig francia, 120 tagú nagyzenekart, mégpedig a nagy presztízsű Orchestre National de France-t, azaz a Francia Nemzeti Zenekart dirigálva – melynek főzeneigazgatója – rögzítette. Mégpedig az 1909-es átdolgozott változatot; de azért az átdolgozás befejezéséből kimaradó rezesek fanfárja miatt mellette felvettek az 1905-ös eredeti változat III. tételéből is két percet.

Kapcsolódásként az ezekben az években: 1905-12 között komponált Images pour orchestre – Képek nagyzenekarra című öt tételes zenekari darabot is felvették; benne az Ibériával. Az Ibéria ugyancsak Debussy népszerű művei közé tartozik – e korban, Franciaországban igencsak népszerű volt spanyolos témákat feldolgozni vagy komponálni, ahogyan azt több neves francia zeneszerző is tette. Színes, hatásos zenék, jó társításul kínálkoznak.

A lengyel-orosz szülőktől származó 71 esztendős francia karmester: Emmanuel Krivine nagy tapasztalatokkal bíró dirigens, aki a francia zene nagy alakjaként számos francia zenekart vezetett már, sőt a Barcelonai Szimfonikusok első vendégkarmestereként mondhatni, hogy mind a francia, mind az ibériai zenei hagyományokat alaposan ismeri.

Krivine vezénylése letisztult és pontos, zenekara első osztályú hangzást produkálva teremt drámai hangulatokat és kedvesen szép színeket. Méltó tisztelgésül, Debussy halálának 100. évfordulójára emlékezve maradandó értékű lemezt készítettek két jól ismert sorozatából.