Kezdőlap Események Eseménydúsan zárult Hajóson a Jubileumi Városnapok ünnepség sorozata

Eseménydúsan zárult Hajóson a Jubileumi Városnapok ünnepség sorozata

 

A múlt heti hosszú hétvége az ünneplés jegyében telt Hajóson, hiszen idén esedékes a várossá avatásának 10. évfordulója. Az augusztus 20-hoz kapcsolódó ünnepkör  a jeles esemény alkalmával több programmal is gazdagodott, amely ezt a fontos dátumot hivatott jelképezni. A Jubileumi Városnapokon Hajós négy testvérvárosának küldöttsége is tiszteletét tette.

A programsorozat augusztus 16-val kezdődött, amikor a helyi amatőr fotósok képeiből összeállított „Így látják ők” című fotóalbum átadására került sor, melyet Czifra Péter, Dicsa Ferencné, Ginál Róbert, Huber Gábor, Iván Gerda, Matos János, Szigeti Zoltán, Vida Tibor Hajóson készült felvételeiből állítottak össze. A város lakossága egy ünnepélyes könyvbemutatón ismerhette meg az alkotók munkáját.

Augusztus 17-én a testvérvárosok – Hirrlingen-Németország, Lengenfeld-Ausztria, Minerbio-Olaszország, Nagymácséd-Szlovákia – delegációi érkeztek Hajósra. A küldöttségek tagjai és a hajósi polgárok egy jó hangulatban telt közös vacsora alkalmával ismerkedhettek meg egymással.

Augusztus 18-án a város nevezetességeit és közintézményeit tekinthették meg a testvér települések bizottságának tagjai a délelőtt folyamán. Délután 16:00 órakor a hagyományos ünnepi testületi ülésre került sor a barokk kastélyban. Az ünnepséget a hajósi sváb kórus – élén a 93 éves Kübler István harmonika művésszel – kísérte. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet köszöntője után a „Hajós Városért” díjazottjai vehették át a kitüntetést. Ez alkalommal Lorenzo Minganti, Minerbio polgármestere lett az egyik kitüntetett, aki a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítéséért és ápolásáért kapta meg az elismerést. A másik díjazott a Hajósi Katolikus Karitász Közösség lett, akik 150.000 Ft támogatásban részesülhettek. A csoport rendkívül aktív és széleskörű jótékonysági tevékenységet lát el a városban, de még a környező településeken is.

Mindezek az ünnepi események és döntések a 18:00 órától kezdődő hivatalos megnyitón is nyilvánosságra kerültek a Sportpályán, ahol a testvérvárosok polgármesterei és a küldöttségek képviselői is bemutatkoztak és üdvözlő szavakkal fejezték ki ittlétük lényegét. Ezt követően a szórakozásé volt a főszerep, a fúvózenekar és a helyi hagyományőrző csoportok gondoskodtak a közönség jó hangulatáról. Természetesen a gyerekprogramok sem maradhattak el. Volt ugrálóvár, arcfestés, csillámtetoválás, kézműves foglalkozások és buborékfoci is, de még a Buborék Együttes is készült egy kis műsorral a kicsiknek. Az este már a bulizásról szólt, a Balkán Fanatic érkezett Hajósra, ezt követően pedig hajnalig tartó discoban táncolhatott a város lakossága Dj Krausszal.

A városnapi programokat egy délutáni főzőverseny is gazdagította, ahol a város valamennyi civil szervezete, egyesülete – köztük a fúvószenekar, a Néptánc Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Vadásztársaság, valamint a Zarándokház asszonyklubja is csatlakozott hozzájuk – felvonult és mérte össze tudását.

Az időjárás is kegyes volt ezen a napon, egyedül a napfény és meleg okozhatott némi problémát, de az Önkormányzat kedves kollégái párakapukkal is gondoskodtak a résztvevők kényelméről.