Kezdőlap Kultúra How About Rita?

How About Rita?

Négy koncertet is adott a 2018-as Jazzfőváros különböző helyszínein a How About Rita? nevű holland jazz-formáció. A rendkívül eredeti nevű csapat kiállásában és színpadi megjelenésében sem kevésbé az – nagyszerű, jókedvű zenélésekkel igazán napfényes perceket varázsoltak az amúgy is forró kecskeméti nyárba. CD-jükön ez a kedves, kellemes, táncra hívó hangulat köszön vissza.

Az Angela van Rijthoven – ének, Bart Wouters nagybőgő, vokál, Harry Kanters – zongora,
ének, Frits Landesbergen – dobok, vokál felállású „How About Rita?” tapasztalt holland
zenészekből álló társaság. A jazz kvartett nagyon eredeti repertoárral érkezett a kecskeméti fesztiválra, és szerettette meg magát pillanatok alatt a közönséggel.

Amit játszanak: a „Vintage” kor – vagyis a ’40-es, ’50-es évek húzós, vidám, nosztalgikus
számai: ez a „vintage vokális jazz”. Őket idézve ez a ma már ritkán hallható meghatározása annak a stílusnak, melyet a „How About Rita?” művel. Korunk nyelvére lefordítva műsoruk középpontjában a klasszikus amerikai swing áll, mellette pedig latin amerikai táncok: mambó, rumba, cha-cha-cha – és nem mellesleg némi blues.

Ezek mindig táncolható számok, régi slágerek, néha eredetileg színházi, vagy musical-dalok. Az énekes Angela van Rijthoven a ritkán játszott népszerű számokat keresi elő, s ezeket újrahangszerelve születik meg az a hangzás, ami a „How About Rita?” formációt
megkülönbözteti minden más trióval plusz az énekessel felálló formációktól.

Amint azt kecskeméti koncertjeiken, a Jazzfővárosban is láthattuk: a „How About Rita?”
zenészei minőségi show-t hoznak, kifogástalan zenével, és olyan kisugárzó életörömmel,
amely a közönségre is átragad. A koncertjeik minden jelenlévő számára party-vá változnak, kiváló zenészeik mindig benne vannak a buliban, egyedi stílusú, fazonú, és hangú énekesnőjük pedig össze nem téveszthető jelenségként vonja magára a figyelmet.

Bemutatkozó – How About Rita? – című lemezüket hallgatva ugyanez a jókedv árad, a laza, féktelen buli hangulat. Érződik, hogy mennyire élvezik a zenélést, egymás társaságát, és a régi slágereket nem különben. Igazi örömzenélés, amit nyomnak: tele élettel és ritmussal – ugye nem csoda, hogy a publikum pillanatok alatt egy hullámhosszon van velük!

KJJR