Kezdőlap Események Lovas betyárok tartottak bemutatót a helvéciai pusztában

Lovas betyárok tartottak bemutatót a helvéciai pusztában

 

A augusztus 2-án lovasbemutatóra került sor a Ballószög és Helvécia gyönyörű tanyavilágában elhelyezkedő, régebben „Melegedőnek” keresztelt lovasfarmon. Az esemény házigazdája az apajpusztai származású Nagy Gábor lovas betyár volt, aki már egészen gyerekkorától kezdve a szakma szerelmese. A bemutatóra egy iskolás csoport érkezett, melynek tagjai szájtátva figyelték lovat és gazdáját, ahogyan teljes összhangban hajtják végre a gyakorlatsorokat.

A tanya régebben a gazdaságból hazaérkezőket látta el. A melléképületek az 50-es évek előtt épültek, utána készült el a pincehelység és az étkező. Esküvők, születésnapok, névnapok és ballagások szervezésére kiválóan alkalmas, a Kunság lélegzetelállító szépsége és a tanyasi élet világának idilli hangulata pedig mindenki számára szívet melengető élményt nyújt. Méltán mondhatjuk, hogy a ballószögi és helvéciai tanyavidék egyik gyöngyszeme.

A Finta Atya támogatására szervezett jótékonysági rendezvényen számos érdekes bemutatónak lehettünk tanúi. Karikás ostoros bemutató, az egyedülálló pusztaötös – amellyel Gábor gyerekkori álma valósult meg – bevonulása, kettes fogat és csikós bemutató szórakoztatta a nézőközönséget. A nóniusz és lipicai lovak rendkívüli ügyességgel és gazdáik iránti tisztelettel oldották meg a feladatokat, melyeket a betyárok évtizedes múltja inspirált. A bemutató gyakorlatait szöveges magyarázat is kísérte. A vendégeket természetesen ezúttal is finom, helyben, kemencében készült sajtos pogácsával, gyümölcsökkel és pálinkával várták, a programok után pedig ízletes marhapörkölt is az asztalra került.

Nagy Gábor és társai szinte minden nap szerveznek hasonló bemutatókat, nem csak itt a tanyán, hanem különböző falusi rendezvényekre is ellátogatnak. Idén a ballószögi és helvéciai Falunapokon teszik tiszteletüket, valamint a 25. Szüreti Felvonuláson közel 30 hintóval és pados kocsival járulnak hozzá a bírói díszmenethez.

Gábor hivatásának érzi, hogy továbbadja, öregbítse ezt a szép hagyományt, hiszen nagyon fontos, hogy megőrizzük múltunk szépségeit és a magyarság régi szokásai ne merüljenek feledésbe. Gábor a szüleitől örökölte a lovak iránti szeretetét, csodálatát, és fiának is sikerült átadnia minden tudását.