Kezdőlap Rendőrségi hírek A FELNÖVEKVŐ GENERÁCIÓK VÉDELMÉNEK FONTOSSÁGA

A FELNÖVEKVŐ GENERÁCIÓK VÉDELMÉNEK FONTOSSÁGA

A Kecskeméti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum értekezletén a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is képviseltette magát.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kezdeményezésére a Kecskeméti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (továbbiakban: KEF) őszi ülésszakának egyeztetésén, 2018. szeptember 25-én a designer drogok problémakörét tárgyalták meg szakmai értekezlet keretében. Az együttműködők kibővített köre megvitatta Kecskemét város kábítószer-helyzetének alakulását, megoldásokat keresve új megközelítésű prevencióra.

A főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának és a Kecskemét Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztályának szakelőadói a KEF megalakulása óta – 2001-től – oszlopos tagjai a szakmai team-nek. Az eredményes egyeztetéseket követően többek között Kecskemét város drogstratégiájának újbóli megalkotása, korábban pedagógusok képzése is megvalósult a tagok által.

A helyi szintű összefogások és a közösségekben rejlő erőforrások figyelembevételének tekintetében nyitott a Kecskeméti KEF. Az idei, kibővített ülésén bemutatkozott az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosok prevenciós körének, a Kecskeméti Praxis Közösségnek a képviselője.

A részt vevő szervezetek delegáltjai egyetértettek abban, hogy a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelemben a drogprobléma kezelőitől és a társadalom részéről is elvárt a stigmatizáció elkerülése, az értékek felé fordítás, és a felnövekvő generációk védelmének fontossága. A vezetőség és tagjai kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a gyermekek egészségmegőrzésének közvetítésére a szülők felé.

A munkaértekezleten részt vető szakemberek meghatározták a soron következő ülés célját. Együttes tevékenységüket arra kívánják irányítani, hogy új megközelítéssel nyújtson információt – különösen  a fiataloknak – a kábítószer-fogyasztás egészségre káros hatásairól, és felhívja a figyelmüket egészségük megóvásának fontosságára.

 

A KEF üzenete:

Az eszméletvesztés az ún. hypnoid – alvásra emlékeztető – tudatzavarok közé tartozik. A sérült nem ébreszthető, reflexei részlegesen vagy egyáltalán nem működnek. Az eszméletvesztés háttere többféle lehet. A leggyakoribb okok közé az alábbiak tartoznak:

– koponyát ért ütés,

– mérgezés (alkohol, gyógyszer, gáz, kábítószer, stb.),

– elégtelen légzés,

– keringési zavar,

– vércukorszint jelentős csökkenése.

Eszméletvesztés esetén azonnal mentőt kell hívni!