Kezdőlap Régió A kecskeméti idősek is gyűjtik az órákat a Szenior-mozgásprogramban

A kecskeméti idősek is gyűjtik az órákat a Szenior-mozgásprogramban

2018. szeptember 14-én sportvetélkedőt rendez Kecskeméten, az Arborétumban a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége „MOZDULJ!” címmel. Az esemény különlegessége, hogy a résztvevők ezzel csatlakoznak az országos Szenior-mozgásprogram 10 ezer órás kihívásához. A reggel 9-kor kezdődő izgalmas aktivitásokon részt vesz az országos mozgásprogram nagyköveteként Várkonyi András színész is.

Immár 17-ik alkalommal rendezik meg a kecskeméti nyugdíjas sportnapot, amelynek mottója: „Nem a győzelem, a részvétel a fontos!”. A Kecskeméti Arborétumban, gyönyörű
környezetben, reggel 9.00 órától kezdődnek a programok egy ünnepélyes megnyitóval és
bemelegítéssel, ezt követően a regisztrált versenyzők különböző sportágakban,
labdajátékokon, mozgásos programokon mérhetik össze tudásukat. Az idei rendezvény
különlegessége, hogy ezzel a kecskeméti szépkorúak is csatlakoznak a Nyugdíjasok Országos Szövetsége és által elindított Szenior-mozgásprogramhoz, illetve annak 10.000 órás kihívásához.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) évek óta fontosnak tartja az idősebb
korosztály mozgásra való motivációját. A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető lenne. A Szenior-mozgásprogram célja hangsúlyozni, hogy az aktív életmód idős korban is fontos, és segítségével valóban tehetünk az ellen, hogy a különböző mozgásszervi fájdalmak idővel ne nehezítsék meg jobban az életünket. A program keretében a NYOSZ a tagszervezetei bevonásával vállalta, hogy idén legalább 10.000 órában megmozgatja a hazai szenior korosztályt. Az óraszámlálás egy szimbolikus budapesti sétával kezdődött május közepén, majd az órák gyűjtése ezután az egyes tagszervezetek regionális sporteseményein folytatódik.

Most szeptemberben a kecskeméti nyugdíjasok is csatlakoztak az óragyűjtéshez, mivel az idei sportnapot ennek a célnak szentelik. A kezdeményezés nagykövete Várkonyi András színész, aki – bár még aktívan szerepel és dolgozik – mindemellett 60 év felett is rendkívül fontosnak tartja a mozgást: „A mozgás már évtizedek óta az életem része, egyrészt a színészet komoly fizikai erőnlétet kíván, másrészt már évekkel ezelőtt rájöttem, hogy a mozgás számtalan problémát orvosolhat. Pár évvel ezelőtt volt egy bypassműtétem, így kényszerűségből rendszeresen kardióznom kellett. Mára már a
megterhelő sportból vissza kellett vennem, mivel az ízületeim nem bírják a futással vagy a lépcsőzéssel járó megterhelést, de a gyors séta a mindennapjaim szerves részét képezi.

Nem szeretnék a kisunokámtól sem lemaradni, akivel nagyon szeretek focizni, így az aktivitásom megőrzése továbbra is fontos számomra. Éppen ezért buzdítom a korombelieket a mozgásra, amelyhez a Szenior-mozgásprogram kiváló keretet biztosít.”