Kezdőlap Események Ballószög utcáit is ellepték a díszes fogatok

Ballószög utcáit is ellepték a díszes fogatok

 

Ismét egy hangulatos hétvége zárult Ballószögön, az évek során hagyománnyá nőtt XIV. Ballószögi Szüreti Napok, amely a 

ballószögiek mellett az elszármazottaknak is az év ezen időszakának leginkább várva várt eseményének számít. A Főtérre a testvér települések – az erdélyi Mikóújfalu és a vajdasági Gombos – képviselői is kiérkeztek, akik nem csak vendégként vettek részt a rendezvényen, hanem aktív részesei voltak a programoknak, ugyanis a tradíciókat követve ezúttal is a színpadon láthattuk a Mikóújfalusi Nagykürt Zenekart, valamint a gombosi néptáncosokat.  A programok péntek délután vették kezdetüket és szombaton folytatódtak, melyek között minden korosztály megtalálhatta a kedvére való elfoglaltságot.

A szombati nap természetesen az ilyenkor hagyományos reggeli zenés, jókedvű ébresztővel indult, majd 9:30-tól a gyerekek már gokartozhattak, légvárakon ugrálhattak, kipróbálhatták a népi fajátékokat – köztük egy sergőt is –, valamint Paprika Jancsi Bábszínházának előadását is láthatták.

10:00 órától egy igen izgalmas versenyen vehettek részt a vendégek, mégpedig egy eddig Ballószögön soha nem látott malacfogó versenyen, melynek győztese ajándékban részesült.
10:30-tól ismét a gyerekeket várták a színpad előtt, ugyanis Nokedli Bohóc kedveskedett nekik egy mókás műsorral. 11:00 órától a Dotto Falunéző Kisvasúton volt lehetőség utazni, illetve a Főtéren gulyáslevessel, szőlő, bor és must kóstolással várták a résztvevőket a szervezők, mialatt a Soltvadkerti Városi Citera Zenekar zenélt.

A szüreti felvonulás 13:00 órától indult, majd 15:30-ra érkeztek meg a Főtérre, ahol a városvezetés köszöntötte őket, köztük Ballószög polgármesterét, Somogyi Lajost és kedves családját, Helvécia polgármesterét, Balogh Károlyt és kedves családját, és persze a 46 fogat élén menetelő bírói párt, a Gudman házaspárt és családját.

Ezután Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a vendégeket, aki beszédében elmondta, hogy büszkeséggel tölti el a falu folyamatos fejlődése. Megújul és tovább bővül az orvosi rendelő, az általános iskolában energetikai beruházás valósul meg, felújításra kerül a polgármesteri hivatal, valamint a Faluházban nyílászáró csere van folyamatban.
A legeslegnagyobb öröm számomra, hogy pár évvel ezelőtt úgy beszéltek Ballószögről, mint alvó településről Kecskemét mellett. Mára azonban már élet költözött az utcákba, édesanyák tolják a babakocsikat, idősek sétálgatnak, gyerekek játszanak. Ha napközben végigmegy az ember az utakon, egy élettel teli kis falut lát.” – mondta el boldogan Somogyi Lajos.

A testvér települések ajándékozására is sor került. Ezúttal helyi jelképes különlegességekkel lehettek gazdagabbak a képviselőik. A Dóka család sajtjaival és kolbászaival, a Hetényi család borokkal, mások pedig lekvárral és mézzel járultak hozzá a csomaghoz.

Ezt követően folytatódtak tovább a programok. Láthattuk a Ballószögi Hagyományőrző Népdalkör előadását, hallhattuk Bach Szilviát és Szeredi Krisztina operett énekesnőt énekelni, és persze a Mikóújfalusi Nagykürt Zenekar is zenélt, illetve a gombosi néptáncosok szintén a színpadra léptek. Az este folyamán az Olasz Meló Zenekar adott koncertet, utána pedig a tűzzsonglőrök látványos előadásában gyönyörködhettünk. A programok lezártával Dj. Jenci adta a talpalávalót az utcabálon, amelyet ezúttal lézer show is kísért.

Minden évben arra törekszik a település önkormányzata, hogy a színvonalat fenntartsa a növekvő beruházásokkal, a közösségi értékek fejlesztésével és persze a változatos, színes programcsokorral. Azokat a célokat ragadja meg, amely a legtöbb emberhez eljuthat. Az itteniek büszkék lehetnek rá, hogy ballószögiek.