Kezdőlap Régió Évszázados történelem, 25 éves hagyomány – Jubileumi Szüreti Mulatság Helvécián

Évszázados történelem, 25 éves hagyomány – Jubileumi Szüreti Mulatság Helvécián

Az elmúlt hétvégén 25. alkalommal került sor a Helvéciai Szüreti Mulatságra. A két napos rendezvény ezúttal is sok látogatót vonzott, rengetegen keresték fel a település legrangosabb eseményét, ahol megemlékeztek a község 126 éves történelméről, tisztelegtek az alapító Wéber Ede, illetve az általa meghonosított homoki szőlő kultúra előtt. A fesztivál keretein belül rendezett főzőversenyen is számos csapat mérettette meg magát, ahol kakaspörkölt, pörkölt, illetve egyéb kategóriában lehetett nevezni.

Szeptember 7-én 16:00 órakor, Balogh Károly polgármester úr megnyitó beszédével hivatalosan elkezdődött, a jubileumi Helvéciai Szüreti Mulatság.  Kihirdették „Az év legszebb munkái” című képzőművészeti pályázat eredményét, majd a legifjabb, tavaly augusztus 1. és idén július 31. között született helvéciai gyermekeket köszöntötték. Ezt követte egy kiállítás megnyitó, ahol a település múltját, valamint a hagyományos szőlőfeldolgozást mutatták be a közönségnek.

Az első nap programjában szerepelt még motoros show, Dupla Kávé koncert, valamint egy látványos tűzijáték. A napot a Basa testvérek zenéje búcsúztatta.

Másnap szeptember 8-án, reggel 6:00 órakor zenés ébresztő keltette a község lakosait. A korán kelés indokolt volt, különösen a főzőverseny résztvevőinek, mivel nekik 8:00 órakor „rajtvonalhoz” kellett állni. Ekkor vette kezdetét ugyanis a jubileumi megmérettetés.

10:00 órakor nyitott a Borudvar, aminek a művelődési ház adott otthont. Itt az alföldi borokkal ismerkedhettek meg a látogatók, amihez Faragó Attila tangóharmonikás biztosította a muzsikaszót.

13:00 órakor került sor a már hagyományos szüreti lovas kocsis felvonulásra. Ez volt a rendezvény egyik, ha nem a leglátványosabb része. Számtalan lovas, illetve lovas kocsi sorakozik fel népviseletben, betyár öltözékben, vagy éppen huszár egyenruhában. A délután folyamán zenés és táncos műsorok vették át a főszerepet, amit csak a felvonuló fogatok megérkezése, valamint a főzőverseny eredményhirdetése szakított meg.

A két napos eseményt a sportcsarnokban rendezett szüreti bál zárta, ami 19:00 órakor kezdődött a sportcsarnokban, és ahol többek között a Matyi és a Hegedűs nevű zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. Ezzel búcsúzott az a remek ünnepség, ami idén is, immár 25. alkalommal is remek hangulatban zajlott. Akik idén kilátogattak, azok lehetőség szerint jövőre is felkeresik a Helvéciai Szüreti Mulatságot.