Kezdőlap Régió Organ Favourites- Teleki Miklós

Organ Favourites- Teleki Miklós

Harmadik Hungaroton albumán közkedvelt, hatásos orgonadarabokat játszik Teleki Miklós – hozzávetőlegesen százötven év orgona-irodalmából merítve. A mindvégig hangulatos lemez időíve Bachtól indul – és egészen a későromantikus repertoár egyik közkedvelt sikerdarabjáig tart.

Teleki Miklós két kiváló Bach CD-jével hívta fel magára a figyelmet a Hungaroton kiadványainak sorában – és most a legújabb albumát is a türingiai mester egyik klasszikusával nyitja meg. Johann Sebastian Bach: D-dúr prelúdium és fúga (BWV 532) című műve az ifjonti erőtől és bizonyítási vágytól duzzadó zsenit mutatja – nem véletlenül tartozik ez a tízpercnyi darab legismertebbjei közé.

Ezután rögtön ugrunk száz évet – és a romantikában újra feltámadó Bach-kultusz központi figurájával folytatódik a lemez műsora: Felix Mendelssohn-Bartholdy: B-dúr orgonaszonátája (Op. 65) nagyon szép – sőt kimondottan kedves mű. Gyönyörű harmóniák kényeztetik a hallgatót, aki rácsodálkozik a berlini mester ezen oldalára – hiszen őt nem éppen orgonakompozícióiról ismeri a zeneszerető közvélemény.

Mint ahogyan az ugyancsak Bach árnyékából itt kilépő Robert Schumann: Hat B-A-C-H fúga (Op. 60) sorozatából felcsendülőmásodik darab is felfedezésszámba megy. Schumann azután kezdett igazából komponálni – és tanulmányait kiteljesítve orgonadarabokat is, hogy túlhajtott zongoraművészi ambícióival tönkretett a kezét. Ez az öt perces tétel szép főhajtás – de az igazi romantikus orgonamuzsika nem nála kezdődött el – hanem a francia-belga Franck-kal.

CésarFranck valóban a romantikus orgonazene legnagyobb személyisége – s habár egyértelműen ő is valahol a megkerülhetetlen Bachtól indul el, ahogyan eztPrelude, Fugue and Variationin B minor, Op. 18 című közkedvelt sikerdarabjában is hallani; de egyben hatalmas újító is. Franck találta ki az orgonaszimfóniát – mikor is a kor szintetizátorának is tekinthető, egy egész zenekar hangzását megjeleníteni képes, hatalmas hangterjedelmű, új építésű romantikus templomi orgonára már valóban szimfonikus igényű hangszerként tekintett.

Charles-Marie Widor pedig már a későromantikus francia orgonazene kiválósága – karácsonyi darabjai mellett – 5. f-moll orgonaszimfóniája főképpen a Toccata miatt lett közkedvelt és közismert a mai napig.

Teleki Miklós nagyon jól megfogott felvételeket készített a dunakeszi Szent Mihály templom nemrégen: 2010-ben épített koncertorgonáján. A kisváros képét meghatározó, kéttornyos barokk templom koncertorgonáját intonációja és egyedi felépítése alkalmassá teszi a XIX-XX. századi orgonairodalom bemutatására is -Teleki Miklós pedig szépen, ízléssel használja ki e nagyszerű hangszer adottságait.

Komlós József JR