Kezdőlap Zenei élet Párniczky Quartet: Bartók Electrified

Párniczky Quartet: Bartók Electrified

A kiváló magyar jazz-gitáros: Párniczky András már két éve elindította a maga Bartók projektjét – melynek keretében a modern XX. századi zeneiséget a maga eszközeivel átemeli a XXI. századi modern jazzbe. A BMC Records-nál újonnan megjelent lemezük ennek első, értékes hangzó lenyomata.

A cím talán némi zavart kelthet azokban, akik Bartók Béla művészetét, mint egységes
szuverenitást őriznék. Bartók és az elektronikus zene? Bartók és a jazz? Hogy jön ez össze? Holott Bartók maga is modern volt a maga korában: nemcsak sokkolón sarkos harmóniával, barbár ritmusaival – de abban is, hogy népzenei elemekből építkezett. Nahát – egyébként Bartók szerint is – tulajdonképpen a jazz ugyaninnen indult valaha!

Bartókot a jazzhez közelíteni, feldolgozni – egyáltalán nem új ötlet. Bartók modern
nyelvezete, meglepő fordulatokban gazdag zeneisége, a népzenéből táplálkozó ősereje szinte felkínálja a hagyatékát erre. A leghíresebb próbálkozás évtizedekkel ezt megelőzően a (Laár Andrással felálló) Panta Rhei magyar zenekaré volt – de akkor a jogörökösök megakadályozták a lemez megjelenését. Most, hogy lejárt a jogvédelem – viszont egyből többen is hozzányúltak a bartóki hagyatékhoz, közöttük is nagyszerű vállalkozás a Párniczky Quartet: Bartók Electrified című albuma.

Amúgy nem igazán a szó teljes értelmében elektronizált modern jazz ez – hiszen a Párniczky András – gitár; Bede Péter – szaxofon; Hock Ernő – nagybőgő; és Baló István – dob, ütőhangszerek felállású jazz-combo inkább az emberhez közelibb, akusztikus hangzást veszi célba. Bartók Béla eredeti szerzeményeit Párniczky András dolgozta fel, és mellettük még egy magyar népdalt is beillesztett a sorba – saját hangszerelésében.

Mindvégig izgalmas zenélést hallgathatunk, imponálón határozott ritmizálással, könnyed
hangulatúnak tűnő – de remekül megfogott, technikás szólókkal; improvizatív elvontság és szinte ismerős utalások nagyszerű játéka keretében. Párniczky András gitározása mindvégig átütő erejű, de sosincs túltolva, tökéletes az együttes játék, a szaxofonozás szintén elsőrangúan illeszkedik a kvartettbe.

A jazz, a modern klasszikus zene, és az autentikus népzene fúziója minőségi keretek között jött létre, ízléses és izgalmas feldolgozások elemeit felhasználva. A közreműködő zenészek mind tapasztalt művészek, valódi egyéniségek – akik több műfajban is otthonosan mozognak. Közös előadásukban Bartók hagyatéka szépen, élvezetesen simul a jazzhez.

Komlós József JR