Kezdőlap Rendőrségi hírek BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

BÁCS-KISKUN MEGYEI BALESETI ÖSSZESÍTŐ

Az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti eseményei.

Megyénkben az elmúlt 24 órában egy súlyos és egy könnyű személyi sérüléssel járó, valamint hét anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ittas vezetés gyanúja miatt vér-vizelet mintavételre egy sofőrt állítottak elő.

A 451-es számú főúton, Csongrád irányába közlekedett 2018. október 25-én 5 óra 52 perckor egy 32 éves férfi egy járműszerelvénnyel. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján haladás közben az út 11.200-as méterénél elsodorta az előtte közlekedő kerékpárost, aki láthatósági mellényt viselt, de járművét nem világította ki. A 61 éves férfi az ütközés következtében az árokba esett, és az elsődleges orvosi vélemény szerint súlyos sérülést szenvedett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy kerékpárosként lakott területen kívüli út úttestén, leállósávján, útpadkáján éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselnek. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos, hiszen a fényvisszaverő anyagok az észlelést és a láthatóságot a sokszorosára növelhetik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. A kerékpárosnak ezek használata lakott területen kívül sötétedés után, vagy rossz látási viszonyok között kötelező, de egyéb esetekben szintén ajánlott.

A láthatóság a kerékpár esetében is fontos, melyet fel kell szerelni:

– előre egy fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

– hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

– elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel,

– legalább az első keréken, legalább 2 darab, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!