Kezdőlap Zenei élet Csillag születik – filmzene

Csillag születik – filmzene

A napokban jelent meg a „A Star Is Born – Csillag születik” című nagy sikerrel vetített film zenéje. Az album egyből nagy feltűnést keltett: máris legendásként emlegetik Lady Gaga filmes dalait. A lemezen összességében amúgy 18 dal szerepel – a legtöbb teljesen új, de helyet kapott rajta egy csodás La Vie En Rose feldolgozás is.

Október 4-től látható a magyar mozikban  Lady Gaga és Bradley Cooper közös filmje, a „A
Star Is Born – Csillag születik”. A történet már sokaknak ismerős lehet, hiszen a film negyedik remake-jéről van szó: a legutóbbi, 1976-os változatban Barbra Streisand és Kris Kristofferson volt a főszereplő.

A világ legnagyobb popdívája, Lady Gaga hatalmas elődjeit követi: a történetet 1937 óta
Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand főszereplésével filmesítették meg. A
modernizált változat különlegessége, hogy Bradley Cooper énektudását is megcsillogtatja
benne, illetve hogy rendezőként is itt debütál.

A film története tipikusan amerikai – a show business kegyetlen és kiszámíthatatlan világáról. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé.

A Csillag születik díszbemutatója a Velencei Filmfesztiválon volt, és azonnal a kritikusok
kedvence lett. Az előrejelzések alapján a film a Golden Globe-on és az Oscaron is ott lesz a legesélyesebbek között, Cooper például már első filmjével szerezhet egy legjobb rendezőnek járó jelölést.

A Star Is Born a popikon: Lady Gaga első filmje, amelyben főszerepet kap. A filmben
elhangzó dalok mindegyikét élesben rögzítette a stáb: közülük néhány jelenetet a 2017-es Coachella fesztiválon vettek fel, ahol Lady Gaga volt az egyik fő fellépő.

Lady Gaga az albumon zeneszerzőként is közreműködött, emellett pedig ő és Cooper
több neves zenésszel dolgozott együtt: ilyen például Lukas Nelson, aki a filmben is szerepel Cooper zenekarának egyik tagjaként. A lemezen pedig olyan sztár producerek és dalírók is rajta hagyták kezük nyomát, mint  Jason Isbell , Mark Ronson, vagy Diane Warren.