Kezdőlap Régió Évi 120 ezer forintot spórolhatnak meg a családok a CSOK-kal

Évi 120 ezer forintot spórolhatnak meg a családok a CSOK-kal

A magyar kormány a héten döntött a Családi Otthonteremtési Kedvezmény kibővítéséről, így a programban felvehető kedvezményes kölcsön összege tovább nő. Bár a két konstrukció nem vehető egy lapra, Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megvonása után megmaradt keret átcsoportosításával többen vehetik igénybe a CSOK-ot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a lakáskassza-támogatási rendszer felszámolásával felszabaduló forrásokkal kibővítik a CSOK-rendszert. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kétgyerekesek is megkapják a 10 millió forint kedvezményes kölcsönt, aminek összegét a háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik.

Vincze Krisztián kiemelte, hogy nem vissza nem térítendő támogatásról, hanem egy kedvező kamatozású lakáshitelről van szó, de az így is sok család életét megkönnyítheti.

„A jutányos hitelkonstrukció iránt várhatóan még több család fog érdeklődni, és ösztönzi majd őket, hogy belevágjanak az ingatlanvásárlásba, vagy építkezésbe. A garantált törlesztő részleteknek köszönhetően éves szinten 120 ezer forintot spórolhatnak meg egy piaci hitelhez képest” – fogalmazott a szakember.

Hozzátette, a CSOK továbbra sem a lakáskassza alternatívája, hiszen teljesen más a célközönség.

„A kormány célja a CSOK-kal az építőipar támogatása és a gyermekvállalás ösztönzése. A kedvezményes hitelt akár még gyermektelen családok is lehet igényelhetik, de vállalni kell a feltételeket” – mondta Vincze Krisztián.

A GDN Ingatlanközpont Hitelközpontjának vezetője arról is beszélt, a konstrukció részletei még kidolgozásra várnak, és várhatóan január 1. után válnak a gyakorlatban is felvehetővé az emelt összegű támogatott hitelek.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, a piacon számítanak egy kivárásra is. Már most sok telefont kapnak, hogy érdemes-e az újítás érvénybe lépéséig pihentetni az ügyet.