Kezdőlap Rendőrségi hírek MINDENSZENTEK ÉS HALOTTAK NAPJÁN IS BIZTONSÁGBAN

MINDENSZENTEK ÉS HALOTTAK NAPJÁN IS BIZTONSÁGBAN

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai idén is kiemelt figyelmet fordítanak a temetők környékének biztonságára a megemlékezés napjaiban.

Október utolsó és november első napjaiban elhunyt szeretteinkre emlékezünk. A közutakon és a temetők közelében jelentős forgalomnövekedésre kell számítani. A rendőrök jelenlétükkel biztosítják a közlekedés folyamatosságát, valamint a balesetek megelőzése érdekében segítik a járművezetőket. A közrendvédelmi és bűnügyi szolgálat fokozott ellenőrzéseket végez az ilyenkor előforduló bűncselekmények megelőzése és megakadályozása érdekében.

A megemlékezés napjaiban is fordítsanak kellő figyelmet értékeik védelmére:

  • A sírok gondozása közben ne tegyék le a földre, sírkövekre a táskáikat, és                    semmiképpen ne hagyják még rövid időre sem őrizetlenül személyes dolgaikat.            Azokat  tömegközlekedési eszközön úgy helyezzék el, hogy folyamatosan szem            előtt legyenek!
  • A gépjárműlopások, illetve a járművekből történő lopások megelőzése érdekében          kérjük, hogy a jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le,            mielőtt az autót elhagyják – még akkor is, ha csak rövid időre távoznak –, és              kapcsolják be a riasztót! Kiszállás után ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát,            illetve a riasztó élességét!
  • Az autó nem biztonságos tárolóeszköz: ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont,      GPS-t, továbbá egyéb értékes műszaki cikket, személyes iratokat, pénzt,                    bankkártyát és gépjárműokmányokat az utastérben! Az elkövetőkre jellemző, hogy      a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat!
  • Kerékpárjaikat is lakatolják le, a kormányon, illetve a kosarakban ne hagyjanak            semmit!
  • A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek valamivel              gyanakvóbbak, tartózkodóbbak!

Mit tegyenek, ha már bekövetkezett a baj?

  • Amennyiben észlelték, hogy bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul              értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es központi            segélyhívó telefonszámok egyikén!
  • Ha betörés történt, lehetőleg ne nyúljon semmihez, ne változtasson a helyszínen!
  • Amennyiben ellopták bankkártyáját vagy mobiltelefonját, haladéktalanul tiltassa le        azokat!
  • Ha a lakáskulcsot vagy a gépkocsijuk kulcsát elvitték, akkor javasolt a zárak                cseréje!