Kezdőlap Zenei élet Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay

Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay

Igazi szenzáció a lemezpiacon, hogy a két – többszörös Grammy-díjas – világsztár jazz-énekes összeállt erre a meglepetéslemezre – amelyen George Gershwin születésének 120. évfordulójára emlékezve éneklik közösen sztenderdjeit.

A Tony Bennett-Diana Krall páros barátsága már több mint húsz éve tart; 2000-ben együtt turnéztak, emellett több közös duettjük is született, amelyek Bennett korábbi albumain kaptak helyet, de ez az első közös lemezük. Mindkét előadó többszörös Grammy-díjas és számos platinalemezzel is büszkélkedhet.

Tony Bennett 1926-ban született Queensben, és élete során, több területen is kipróbálta
magát. Tinédzserként pincérkedett, majd a II. világháborúban szolgált, de ez alatt az idő alatt is zenélt, többek között katonai zenekarokban. 1949-ben fedezték fel New Yorkban, és azóta minden évtizedben jelentkezett új albummal. 19 Grammy-díjat nyert, valamint egy Grammy Életmű-díjat is, és csak az utóbbi évtizedben több, mint 10 millió albumot adott el. A zenélés mellett fest is, három festménye a Washingtonban található Smithsonian Intézet állandó kiállításának részét képezi. Az idén 92 éves Bennett a világ egyetlen előadója, akinek 85 és 88 éves korában kiadott albumai első helyen szerepeltek a Billboard 200-as listáján, Krall pedig az egyetlen olyan jazzelőadó, akinek 8 albuma is első helyen debütált a Billboard „Legjobb
Jazz Albumok” listáján.

Diana Krall szofisztikált zenéjéről ismert kanadai jazzénekesnő 5 Grammy- és 10 Juno-
díjat tudhat magáénak, 9 arany-, 3 platina- és 7 multiplatina-lemeze van. Tizenéves korában ösztöndíjat nyert a bostoni Berklee Zenei Főiskolára, első albuma pedig 1994-ben jelent meg. 1999-es albuma, a ’When I Look In Your Eyes’ rekord hosszúságú 52 hetet töltött a Billboard „Legjobb Jazz Albumok” listájának első helyén. Producerként és dalszövegíróként is tevékenykedik, dolgozott együtt többek között Paul McCartney-val is. Turnéi során rendszeresen telt házas koncerteket ad, hazánkban legutóbb a Művészetek Palotájában lépett fel 2016-ban.

A szeptemberben – a Verve Records / Columbia Records (Universal Music Group)
gondozásában kiadott Tony Bennett és Diana Krall közös album, a ’Love Is Here To Stay’
másik különlegessége, hogy a híres amerikai zeneszerzőpáros: a Gershwin-fivérek
előtt is tiszteleg. Az ő dalaikat adják elő – és az album megjelenése éppen George Gershwin születésének 120. évfordulójára lett időzítve.