Kezdőlap Zenei élet Years and Years: Palo Santo

Years and Years: Palo Santo

A Years’ Years várva várt második nagylemeze a ’Palo Santo’ címet viseli. A brit trió március elején adta ki nagysikerű visszatérő dalukat, és egyben az új lemez első track-jét, a ’Sanctify’-t. A dal hivatalos videóklipje már megjelenésekor a Youtube „trending” listájának első helyén landolt, azóta pedig több mint 8 millióan látták. Az albumról azóta megjelent három további szám is, a ’Palo Santo’, az ’All For You’, és az ’If You’re Over Me’, melyhez klip is készült.

A Years’ Years egy 2010-ben alakult brit synth-pop együttes. Első lemezükből, a
’Communion’-ból több mint 1 millió példányt adtak el világszerte. Az album legsikeresebb
dala a ’King’ volt, amely több ország top 10-es listáján is szerepelt, a Time magazin pedig
beválogatta 2015 legjobb 10 dala közé.  Az együttes a ’Bridget Jones babát vár’ című filmhez is írt egy dalt, ’Meteorite’ címmel.

A zenekar eddigi elismerései közé tartozik többek között 5 BRIT Awards jelölés. Hazánkban eddig két nagysikerű koncertet adtak: 2016-ban a Szigeten, 2017-ben pedig a VOLT fesztiválon.

A Years’ Years ösztönösen nyúl vissza a brit klasszikus pop gyökereihez, a ’Palo Santo’
pedig új szintre emelheti őket a nemzetközi színtéren. A középpontban Olly Alexander áll,
egy olyan frontember, akiből generációnként csak egy jut, de a lemezen közreműködött
számos más előadó is, köztük Kid Harpoon és Julia Michaels.

A Palo Santo amúgy egy kultikus fa: a perui és equadori hegyekben élő indián sámánok
védett, szent fája, melyből gyógyítás céljából füstölőt készítenek. Az album pedig erre utalva részben egy képzeletbeli világba való menekvés, részben szociális üzenet – melyben a Years’ Years a popzenét futurizmussal vegyíti és a kultikus sci-fiken kívül olyan előadók munkásságából inspirálódik, mint Prince, vagy David Bowie. A ’Palo Santo’-val a Years’ Years megalkotta a tökéletes platformot arra, hogy elmeséljenek személyes történeteket identitásról, szexualitásról és mindenekelőtt arról, hogy mit jelent embernek lenni.

A Years’ Years új lemeze, a Palo Santo így aztán egy különösen érdekes album lett –
egyfajta elegye a vallásos képzelgések mikor azok napjaink fétiseivel: a szexszel, a
szerelemmel, és a rajongással találkoznak; mindez egy dinamikus elektronikus körítésben. A visszaigazolás pedig egyértelműen jó mind a kritika, mind a közönség részéről.

A nagylemez mellett az együttes készített egy, szintén ’Palo Santo’ néven futó rövidfilmet is, melyben nem más, mint az Oscar-díjas Judi Dench is közreműködött, mint narrátor – ez az albummal egy időben jelent meg.

KJJR