Kezdőlap Események A nyugdíjasok 46.000 órát töltöttek mozgással

A nyugdíjasok 46.000 órát töltöttek mozgással

A Dél-Alföldön a hódmezővásárhelyiek voltak a legaktívabbak. Több, mint 46 ezer órát mozogtak a magyar idősek a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívásának keretében. Ebből a Dél-Alföldön élő szeniorok 8168-at gyűjtöttek össze, mintegy 3000 nyugdíjas vett innen részt valamilyen sportprogramon.

Mint ismeretes a Nyugdíjasok Országos Szövetsége idén indította útjára a Szenior-mozgásprogram 10.000 órás kihívását, amelynek célja az volt, hogy minél több nyugdíjast megmozgassanak, ugyanis a NYOSZ hosszú ideje fontosnak tartja az idősebb korosztály mozgásra való motiválását. A rendszeres fizikai aktivitás a kulcsa az 60 év felettieket 80%-ban érintő mozgásszervi problémák megelőzésének és karbantartásának, ráadásul a mozgással több időskori megbetegedés is megelőzhető lenne. A program keretében a NYOSZ a tagszervezetei bevonásával vállalta, hogy idén legalább 10.000 órában megmozgatja a hazai szenior korosztályt, ehhez képest sikerült a célszámot megnégyszerezni. A Dél-Alföldön élők az óraszámok 17%-át adták, „mozogták össze”.

A Szenior-mozgásprogram országosan zajlott, így a főváros mellett számos vidéki városban és településen szerveztek valamilyen eseményt ennek keretében. A Dél-Alföldön a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség volt a legaktívabb, a régiós óraszámok felét ők gyűjtötték és az ő eseményeiken vettek részt a legtöbben, számszerűen 1855 fő. Nagyon népszerűek voltak a különböző csapatversenyek (labdajátékok, foci, ügyességi versenyek), például Kecskeméten és Békéscsabán is tartottak ilyen ügyességi sportversenyeket a nyár folyamán. De sokan kirándultak és sétáltak az óragyűjtés keretében, több helyen pedig a kerékpár és az úszás volt a legnépszerűbb mozgásforma. A Dél-Alföldről egyébként Hódmezővásárhely mellett Kecskemét város szeniorjai, a Békés megyei és a Csongrád megyei nyugdíjas szövetség tagjai vettek részt a Szenior-mozgásprogramban: 3000 emberrel kicsit több, mint 8000 órát teljesítettek. A csongrádi résztvevők egyébként fejenként több, mint 7 órát mozogtak, amely jelentősen meghaladja az országos 2-3 órás átlagot. Országos szinten egyébként az Olajág otthonok voltak a legaktívabbak, ők 6000 órát gyűjtöttek össze és 2648 nyugdíjast vontak be.

Ezzel kapcsolatban Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnökasszonya elmondta: „Hihetetlen boldogok vagyunk, hogy ilyen nagy sikert aratott tagjaink körében a Szenior-mozgásprogram. Már a múltban is különös figyelmet fordítottunk arra, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk tagszervezeteink helyi sportkezdeményezéseit, de idén szervezett kereteket biztosítottunk ennek. A Dél-Alföldről négy tagszervezetünk követte végig a programot: Hódmezővásárhely, Kecskemét is részt vett, valamint a Békésmegyei és Csongrád megyei nyugdíjas szövetség. A régióból a hódmezővásárhelyiek kerültek ki győztes óragyűjtőként. Először nem is gondoltuk, hogy ilyen sikere lesz a mozgásprogramnak, és a vállalt óraszám négyszeresét sikerül összegyűjtenünk országos szinten. Már most látjuk, hogy ezt a kezdeményezést meg kell nyitnunk a magánemberek és a tőlünk független egyéb szenior szervezetek számára is, hiszen rengeteg egyesület, tánc- és sportcsoport érdeklődött a csatlakozás lehetősége felől, illetve sok egyedül élő magánember is szeretett volna bekapcsolódni a mozgásprogramba. Mi eddig őket a lakóhelyükhöz közeli tagszervezeteinkhez irányítottuk, de érdemes lenne a jövőben erre hatékonyabb és jobb megoldást találni. Ha valaki mozogni szeretne és ezzel órákat gyűjteni, legyen meg rá a lehetősége.”