Kezdőlap Zenei élet Art of Noise: In No Sense? Nonsense!

Art of Noise: In No Sense? Nonsense!

Igazi meglepetés a poppiacon a brit elektronikus popzene legendás úttörőinek ez a Deluxe kiadása. A Warner lemezkiadónál 2018. november 2-án megjelent dupla CD magában foglalja az 1987-es eredeti album újrakevert verzióját és a kislemezeket, valamint 17 korábban kiadatlan dalt és mixet, melyek most először kerülnek nyilvánosságra.

Harmincegy esztendeje, ugyancsak ősszel jelent meg az Art of Noise harmadik nagylemeze: az „In No Sense? Nonsense!” Az akkor már negyedik évét taposó brit avantgárd szinti-pop zenekar a maga korában – még az újhullámon belül is – szinte sokkszerűen új hangzásokkal operált.

Az Art of Noise zenéjének magva az újhullámos „industriak music – ipari zene” irányzat volt, de ott voltak számaikban a tízes-húszas évek avantgárd őszművészeti törekvései, meg az ötvenes évek rock and roll lázadása is. Volt egy-két ilyen forradalmian új banda akkoriban – említhetném például az amerikai Devo-t, vagy a svájci Yelo-t is például – akik úgy lettek világszerte sikeresek, hogy nem is keresték mindenáron a szélesebb közönség kegyeit.

Effektezés, szemplerezés, állandó kísérletezés az elektronika legújabb vívmányainak és az
egyre jobb stúdiótechnikának maximális kihasználására – a zenei világ egy részét éveken
keresztül az új lehetőségek, az új technikák inspirálták.

A nyolcvanas években lett ugyanis általánosan és széles körben használt hangszer a
szintetizátor. Mégpedig egyik évről a másikra újuló, folyamatos fejlődés részeként – a
polifonikus szintetizátorok újabb és újabb generációját dobták piacra a nagy gyártók.

Szinte évről-évre egyre jobbak és kisebbek – de legfőképpen egyre olcsóbbak lettek; és ma már ez lehet, hogy nehéz elképzelni, de így változtak évről évre a nyugati zenekarok kondíciói és lehetőségei is. Mindent zörejt, zajt és hangszínt ki lehetett próbálni, könnyedén fel lehetett immáron használni. Innen eredeztethető a kísérletező kedvű zenekar ironikus neve is: Art of Noise – Zajművészet.

Az Art of Noise pedig remekül fel tudta alkalmazni művészeti céljaira a rohamos technikai
haladást, és a kommersztől messze álló, kísérletező, és általában elvont témáival és számaival is nagy sikereket tudott elérni. A most két CD-n, újrakeverve és rengeteg érdekességgel kiegészítve megjelenő album az „In No Sense? Nonsense!” az Art of Noise első periódusának közepén készült. Igazán érdekes, még ma is magával ragadó lenyomta egy olyan kornak, mikor még teli volt a világ kísérletező, újat mondani akaró fiatal művészekkel – nyugaton, és itt keleten egyaránt.

(Komlós József JR)