Kezdőlap Rendőrségi hírek Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Food-dal karöltve

Gombászklub és gyógynövényklub a Természetgyógyász Napokon – Slow Food-dal karöltve

Mi a SLOW FOOD? Ki gondolná, hogy e kifejezés számunkra is ismerős tevékenységet takar, és sok ember is műveli, csak ez a kifejezés, ill. amit takar, nem igazán volt ismert. Röviden, egészséges életmód, friss minőségi termelői zöldség, gyümölcs, hús és egyéb hagyományos módon készült termékek fogyasztása a mindennapjainkban.

Fontos, hogy ételeink ne tartósított, félkész termékekből készüljenek, többen keressék a helyi termelőket a piacon, városi rendezvényeken és keressék az ökogazdaságok termékeit. Szeretnénk elérni, hogy háziasszonyaink visszatérjenek a régi, hagyományos alapanyagokhoz, ételekhez is, amik már lassan feledésbe merülnek.

Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten életmódunkon is változtassunk. Mozogjunk többet,
igyunk több vizet, gondolkodjunk pozitívan és védjük környezetünket. Ennek szellemében működnek klubjaink. Gombászklubunk 1994 decembere óta működik, gyógynövényklubunk 2007 szeptembere óta. Célja mindkét klubnak, hogy megismertesse az érdeklődőket, mi minden található környékünkön, amit hasznosíthatunk az ételeinkhez.
Fontosnak tartjuk, hogy megismerjük hazánk más tájait is, az ott található gombákat és
gyógynövényeket.

Több olyan hely található – arborétumok, gyógynövénykertek, kiállítások – melyek
megtekintésével gyarapodhat tudásunk. Több éven keresztül látogattuk a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat, Budapesten az országos gombakiállításokat, kertészeti napokat, és lehetne sorolni tovább. Évente több túrát tartunk Kecskemét környékén és az ország főleg hegyvidéki területein. Aki tanulni szeretne, az a természetben a túrákon találkozhat a gombákkal és gyógynövényekkel, melyhez hozzátartozik a szaktanácsadás is.

Sok természetgyógyász kiválóan végzi munkáját, alkalmazza a gyógynövényeket, amit a
gyógyszertárakból, herbáriákból vásárolnak. Mi a természetből gyűjtjük és csak azokat,
amiket tökéletesen ismerünk, ezért fontos, hogy hozzáértő ember is legyen a gyűjtésnél. Mivel Magyarországon csak gyógynövény felvásárlás van, bevizsgálás nincs, ezért fontosak a túrák és a gyógynövényklubok működése.

Kecskemét környékén több száz gyógynövény lenne gyűjthető, ha ismernék az emberek.
Sokan nem ismerik értékét a gyűjtött növénynek. Még kevesebben tudják, hogy nem csak, mint gyógynövényt lehet felhasználni, hanem ételeket is lehet készíteni belőlük. Ismertebbek a tea, szörp, fűszer, kevésbé a leves, főzelék és egyéb ételek. Egyre inkább ismertté kerülnek az ehető virágok, néhány magyar ember lelkesedése révén, akik termesztik, könyveket írnak róluk. A gyűjtés tudományát is elsajátíthatják a klubba látogatók, mivel a növények gyűjtési ideje is el-el tér egymástól.

A növényekből még csak ismernek egy néhányat az emberek, átveszik szüleiktől,
ismerősöktől, de a gomba az még nagyobb tudást kíván. A növényeknél talán könnyebb a
felismerés, de aki nem tanulja meg a gombák minden jellemző tulajdonságát, az nagyon pórul járhat. Tapasztalat, hogy az emberek nagyobb többsége a piros pettyes gombát véli a gyilkos galócának. Az is mérgező, de az igazi gyilkos galóca színváltozásai több gombáéhoz hasonlíthat. Ezért kell ismerni a gombák fejlődésmenetét, mert különböző fejlődési stádiumokban színben, méretben eltérhetnek.

Hihetetlen milyen sokan félnek a gombától a mai napig. Természetesen az ismerethiány az oka, a mai napig élnek a babonák. A klub nagy előnye, hogy sok gombát lehet megismerni az évek folyamán. Sokan idegenkednek a sok faj megismerésétől. Pedig egy helyi embernek, tegyük fel kecskemétinek, nem kell kezdésnek 100 gombafajt ismerni. Elég 10-et – példának okán: nagy őzlábgomba, gyapjas tintagomba, mezei szegfűgomba, bimbós pöfeteg, óriás pöfeteg, fenyőtinoru, nyárfa érdestinoru, sárga gévagomba, májgomba, és a csiperkék.

Amit kevesen tudnak, hogy sok ehető gomba gyógygomba is. Még olyan gombák is, amik
nem ehetőnek vannak nyilvántartva keménységük miatt, viszont őrölve teának elfogyasztva jó hatással vannak a szervezetünkre. Ilyenek pl. a ganoderma fajok, a hasadtlemezű gomba, vagy a bükkfatapló, mely festő gomba is egyben, ill. kalapot és egyéb használati eszközöket készítenek belőle Erdélyben Korondon. Ezeket a gombákat megtalálhatjuk rétjeinken, erdeinkben, sokszor városrészekben is.

Fontos számunkra a közösségépítés, kapcsolattartás más szervezetekkel, városi
rendezvényeken való részvétel, iskolákban, nyugdíjas klubokban ismeretterjesztő előadások, foglalkozások. Kapcsolatunk van pl. a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, az Aranyhomok Kistérségi Egyesülettel, a Wojtyla Házzal, nyugdíjas klubokkal, a Városi Civil kerekasztal tagjai vagyunk.

1994 óta a Slow Food szellemében működünk. Most jött el az idő, hogy e nemes
kezdeményezést projekt formájában, a megalakult szervezet sok ember számára ismertesse Kecskeméten, a környező településeken, de országos szinten is.

A jelenlegi Természetgyógyász Napok az első kezdeményezés részünkről, hogy ne csak
ismertessük a gombákat, gyógynövényeket, teákat, és élő növényeket kóstoltassunk, hanem szóban is elbeszélgessünk a látogatókkal és ismertessük a Slow Food történetét, a projekt jelenlegi állását és a jövőbeni célokat Kecskeméten. Tájékoztassuk az embereket arról, hol szeretnénk megjelenni és lehetőséget adni a szélesebb körű ismeretek megismerésére.

Horváth Lászlóné
Gombászklub- és gyógynövényklub vezető, gomba szakellenőr, felsőfokú gombaismerő,
gyógynövény-ismerő