Kezdőlap Események „Keresd a kincset!”

„Keresd a kincset!”

A Cifrapalota adott otthont az óvodapedagógusok számára a „Keresd a kincset!” címet viselő nevelés-módszertani konferenciának. A konferencia kapcsolódott a Kincses Kultúróvoda pályázathoz, amelynek egyik célja, az óvodák és a kulturális intézmények együttműködésének támogatása. Az országos rendezvény közös összefogás révén valósult meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum jóvoltából.

A megérkező vendégeket a rendezvény helyszínét biztosító KKJM igazgatója, dr. Rosta Szabolcs, majd az EMMI Múzeumi Főosztályának osztályvezetője köszöntötte. Kassai Hajnal beszédében kihangsúlyozta a Kincses Kultúróvoda pályázat fontosságát a kulturális intézetek és az óvodák összefogásában, ismertette a korábbi évek pozitív tapasztalatait, és biztatta a jelen lévő óvodapedagógusokat a pályázaton való részvételre.

A konferencia előadásai három blokkban követték egymást. Az elsőben, a korábbi években sikeresen pályázó óvodák mutatták be a megvalósult programjaikat a résztvevőknek, hogy ezzel is inspirálják őket új kezdeményezések megvalósítására. Elsőként Hádingerné Hamos Ildikó, a Szentkirályi Napközi Otthonos Óvoda intézményvezetője tartotta meg előadását A Szentkirályi Óvoda kulturális kincsei
címmel. Schalpha Anett, a Komlói Kodály Zoltán Ének- Zenei Általános Iskola és Óvoda, Szent Bernadett Tagóvoda vezetője az óvodában megvalósult ének-zenei nevelésről számolt be. Ezt követte a Szentei Bóbita Óvoda és Bölcsőde programja: Kultúraközvetítés aktívan címmel, Major Lászlóné előadásában. A sikeres óvodai programok bemutatásának sorát Dombi Mátyásné, a székesfehérvári Szent Imre Óvoda intézményvezetője zárta. Előadása címe: Közgyűjtemények kultúrkincsei az óvodában.

A rendezvény második blokkjában a kulturális intézmények prezentálták az óvodás korosztálynak szóló programjaikat, hogy ezzel is motiválják a pedagógusokat arra, hogy programjaikba építsék bele a múzeum- és könyvtár- pedagógiai foglalkozásokat is. Csillag Edina, a Ferenczy Múzeumi centrum múzeumpedagógusa a Bánáti Sverák Képzőművészeti Programot mutatta be, majd Merinu Éva a Kecskeméti Katona József Múzeum múzeumpedagógusa a Cifrapalota, Koleszár Márta könyvtáros pedig a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár óvodásoknak szóló foglalkozásait prezentálta. A
pedagógusoknak szóló kedvcsinálók sorát Merinu Éva, Bács-Kiskun Megyei koordinátor előadása zárta, melyben a MOKK EFOP 3.3.3. projektben megvalósuló pedagógusoknak szóló képzéseit ajánlotta a résztvevők számára, amelyek elvégzése segítséget nyújt a pedagógusoknak a korszerű múzeumhasznosítás kialakításában.

A konferencia utolsó blokkjában az óvodapedagógusoknak lehetőségük volt részt venni két múzeumi workshopon. Az egyik módszertani bemutatót Hantos Násfa, a Petőfi Irodalmi Múzeum drámapedagógusa tartotta, aki játékos gyakorlatok során, a résztvevők bevonásával szemléltette, milyen módszerekkel lehetséges a mesefeldolgozás a drámapedagógia eszközeivel az óvodában. A másik workshop a Leskowsky Hangszergyűjteményben valósult meg, ahol a gyűjtemény vezetője, Szilágyi Áron a hangszerek csodálatos világával ismertette meg az érdeklődőket, az egyes hangszerek
kézbevételével és megszólaltatásával.

A tartalmas, élményekkel teli nap után új ötletekkel, tervekkel, és pályázási motivációval telten búcsúztak el az óvodapedagógusok.

Merinu Éva múzeumpedagógus, MOKK koordinátor