Kezdőlap Zenei élet Marcin Masecki & Jerzy Rogiewicz: Ragtime

Marcin Masecki & Jerzy Rogiewicz: Ragtime

Két lengyel zenész: Marcin Masecki pianínón és Jerzy Rogiewicz dobon előadott
örömzenélését rejti a BMC Records új megjelenése – melynek révén egy igazán érdekes zenei világba csöppenünk: új és régi – a XX. századelő és a XXI. század eleje találkozik és olvad zenei egységbe.

A mai progresszív, elvont jazz és a klasszikus ős-jazz pulzáló találkozása ez az érdekes
hangulatú lemez. Formák és egymásra hatások jönnek, mennek, keverednek rajta; de cseppet sem bántón vagy kaotikusan: hanem inkább rendezetten, elegánsan, és kedves felhangokkal. Itt még például a ragtime játékossága és a repetatv zene keveredése is remek keretet ad a kiemelkedő hangszeres adottságok bemutatásához – de azért végig maga a ragtime uralja elegáns, könnyed formaképeivel ezt az albumot.

Kecskeméten nyilvánvaló módon otthon van ez műfaj: a ragtime, senkinek sem kell bemutatni – s aki ezt a lemezt meg fogja hallgatni, nem is csalódik benne. Nem valami műfajtól idegen, túlértelmezett modern progresszivitást talál majd – hanem stílusában hű, de azért új kategóriát teremtő értelmezéseket a mában élő emberek szűrőjén keresztül.
Virtuóz, egyéni értelmezése ez a ragtime műfajnak: egy olyan kísérlet, mely a maga, sajátos művészeti módján közelít a ragtime-hoz. Masecki saját kompozíciói egy sajátos ragtime világát teremtik meg a hallgató előtt.

Teljes egészében szárnyalón szabad szellemű és jó humorú alkotás ez a lemez. A tudatos
zenei poénként kiválasztott, a múlt századfordulót hangzásában és tónusában megidéző vastag hangú pianínó mellett is kecses hatású, szinte könnyed zenélés Marcin Masecki & Jerzy Rogiewicz: Ragtime-ja.

Komlós József JR