Kezdőlap Zenei élet Rozsnyói Péter: Serenity Prayer

Rozsnyói Péter: Serenity Prayer

Szép lírai, klasszikus értékeket felmutató zongorázás – elegáns, izgalmas improvizációs készség jellemzi Rozsnyói Péter újonnan megjelent BMC Records lemezét.

Rozsnyói Péter csak leült a zongora mögé, és elkezdett improvizálni – s közben egy-egy nagy klasszikus: Cole Porter és George Gershwin; valamint Jimmy Van Heusen egy szerzeménye is helyet kapott műsorában 2017. június 21-én a budapesti Opus Jazz Clubban – és most ezen az albumon. Varázslatos, nagyon elmélyült játékot hallunk: a szó szoros értelmében vett játékot. Játékot a hangjegyekkel, játékot a stílusokkal, talán még egy oda-vissza játékot is a hallgatóval, aki felismeri a zenei poénokat, az utalásokat és az egymásra hatásokat.

Rozsnyói Péter egészen briliáns zongorista: nagyszerű – leheletfinom technikával és
kifinomult ízléssel. Afféle all-round zenész – nagy tudású és műveltségű, aki a klasszikus
komolyzenében éppúgy otthon van, mint a jazzben. Bachot éppolyan elhivatottan játszik, mint mondjuk Gershwint. S mindezek a finomságok természetesen mostani lemezén is
megjelennek.

A komolyzenéhez – ezen belül különösen Bartókhoz ugyancsak erősen kötődő kiváló pianista, Oláh Kálmán volt Rozsnói Péter mestere, aki így vallotta egykori tanítványáról:

„Kifinomult billentés-technika, kiváló formaérzék, remek dallam- és harmóniaérzék – ezek a szavak jutnak eszembe Rozsnyói Péter új szólólemezét hallgatva. Egykori tanáraként
alkalmam volt Pétert megismerni, mint zenészt, mint embert egyaránt. Számomra már akkor egyértelművé vált, hogy egész életét a zenének fogja szentelni. Jól ismerve Péter klasszikus zenei munkásságát is, megtapasztalhattam, hogy ugyanazzal a természetességgel és átéléssel játssza Bach műveit, mint a saját, sokszor rögtönzött darabjait, illetve a jazz-standardeket. Ez a mostani felvételén hallható rendkívül kifejező és érzelemdús játékából is kiderül, amely újra megerősítette bennem azt, hogy akkor jó egy rögtönzés, ha úgy hangzik, mintha meg lenne komponálva; egy megírt szerzemény előadása pedig akkor, ha úgy tűnik, mintha a mű éppen most születne.”

S valóban: az élő közegben, koncerten – az adott pillanatok varázsában megszületett
improvizációk is magukban hordozzák azt a hatalmas játékintelligenciát és érzékenységet,
mely Rozsnyói Péter játékát jellemzik. Igazi zenei csemege, ihletett pillanatok szülte varázslat ez a szólózongorás koncertfelvétel.

Komlós József JR