Kezdőlap Hírek 153 ITTAS SOFŐR

153 ITTAS SOFŐR

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vagy bódult állapotban közlekedő sofőrök kiszűrésére.

A rendőrök járőrözésük során hol saját észlelésük, hol különböző információk alapján ellenőriznek olyan járművezetőket, akik esetében felmerült az ittasság gyanúja.

2018 novemberében Bács-Kiskun megyében 6 olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amelynek részese ittas sofőr volt. Ehhez képest a közterületi állomány 147 ittas járművezetőt szűrt ki a forgalomból, mielőtt tragédiát okozhattak volna. A közlekedők továbbra is folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a megye útjain annak érdekében, hogy a hatóság minél több kockázati tényezőt kiszűrjön a forgalomból.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít. Az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki – észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása -, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetőek össze.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely az alkohol fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a gépjármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan volán mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban járművet vezessen!

… hogy mindenki hazaérjen!