Kezdőlap Események A megújuló energia Kecskeméten is teret hódít

A megújuló energia Kecskeméten is teret hódít

 

Négy naperőmű épül a közeljövőben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tagvállalata, a MVM Hungarowind Kft. Ez azt jelenti, hogy a városon belül akár 1000, a térségben pedig 5000 háztartás is elegendő áramhoz jutna az erőművek létesítésével. Nemcsak Kecskeméten jelentős az MVM Kft. tevékenysége, ugyanis országszerte uniós források felhasználásával további 110 naperőmű épül.

 A mai sajtótájékoztatón Mogyorósy Tamás, termelési igazgató bemutatta a projekt főbb vonalait, illetve a beruházás hátterét és az ezáltal megvalósítandó célkitűzéseket. Az erőművek már 2019 végéig várhatóan üzemképesek lesznek, amelyek 12,2 gigawattórányi villamos energiát termelnek meg éves szinten. A működésüknek köszönhetően számos pozitív hatás lesz megfigyelhető, mint a levegő szén-dioxid arányának csökkenése: akár 12.000 tonnával lehet kevesebb a kibocsátás.

A négy erőmű megközelítőleg 1000 háztartás áram szükségletét fedezheti. Ez a nemzetközi áramárak változásakor lehet előnyös, mivel a fogyasztó kevésbé lesz kiszolgáltatott, így hosszútávon érezhető lesz a naperőművek hatása. Az összesen 48 milliárd forint összértékű beruházás uniós társfinanszírozás keretében valósul meg, amely által az MVM a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő lesz Magyarországon.