Kezdőlap Bank Hasznos tippek az adathalászok ellen

Hasznos tippek az adathalászok ellen

Egyre többször hallani, hogy különböző pénzintézetek, webshopok nevével visszaélve próbálnak meg hozzájutni csalók óvatlan felhasználók személyes adataihoz. Bár az adathalászok egyre ügyesebben leplezik magukat, egy kis odafigyeléssel és néhány hasznos információ birtokában bárki elkerülheti, hogy áldozatul essen ezeknek a kísérleteknek. A Sberbank most abban segít, hogy felismerjük az adathalász támadásokat, vagy ha megtörtént a baj, minimalizálni tudjuk a károkat.

Mi is az az adathalászat?

Az adathalászat az egyik leggyakoribb internetes csalási forma napjainkban, amely a
személyes adatok, banki információk megszerzésére összpontosul. Az online tér
felhasználóbarát és gyors fizetési formáinak köszönhetően ma már néhány egyszerű adat
megadásával tudunk tranzakciókat lebonyolítani, amelyek ha illetéktelen kezekbe kerülnek, hatalmas anyagi veszteséget okozhatnak.

Hogyan ismerhetjük fel a csalókat?

Az adathalászokat nem könnyű felismerni, hiszen általában valamely ismert és megbízható szolgáltató, bank, webshop márkája és arculati elemei mögé bújva próbálják kicsalni az érzékeny adatokat e-mailes adatfrissítés, adatellenőrzés ürügyén. A Sberbank szakértője felhívja rá a figyelmet, hogy ha ilyen levelet kapunk, mindenképpen éljünk a gyanúval, hiszen egyetlen szolgáltató sem kérhet ilyen módon információt ügyfeleitől.
Semmiképpen se adjunk ki adatot, ha gyanús a feladó e-mail címe vagy a levél tárgya, túl
általános a megszólítás, esetleg magyartalan az e-mail szövege, hiszen a külföldi
adathalászok gyakran fordítják fordítóprogrammal a levéltörzset. Legyünk résen, ha a levél a bankkártya adatok frissítésére, megerősítésére, a jelszó megváltozatására, tranzakció megismétlésére, számlatartozás kiegyenlítésére szólít fel, vagy olyan nyereményjáték nyerteseként értesít ki minket, amelyen valójában nem vettünk részt. Az is gyanakvásra adhat okot, ha az oldal, ahova továbbirányít a levél, nem rendelkezik tanúsítvánnyal, vagy a hivatalostól eltérő URL cím jelenik meg azután, hogy betöltött a weblap, ez ugyanis egyértelmű jele a webhely eltérítésének.

Mit tegyünk, ha felismertük az adathalász levelet?

A legegyszerűbb, ha azonnal töröljük a levelet, és szűrőt állítunk be a levelezőnkben az adott e-mail címre, így kiküszöbölhetjük az erről a címről érkező későbbi támadásokat, és
tájékozódjunk, hogy miként tudjuk bejelenteni az adathalászati kísérletet. Ha mégis megtörtént a baj ellenőrizzük a bankkártya tranzakcióinkat, és azonnal tiltassuk le
a bankunknál a kártyát, ha ismeretlen költést észlelünk. Ha sms értesítést kapunk a
vásárlásainkról, akkor gyakorlatilag azonnal értesülünk, amint elkezdik leszívni a pénzünket, ebben az esetben is forduljunk a bankhoz, hiszen van még esély arra, hogy a pénzintézet vissza tudja szerezni az ellopott pénzt. „A bankok fel vannak készülve az adathalász támadásokra, és természetesen mi is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ügyfeleink pénze biztonságban legyen, ezért a bejelentett adatlopási kísérleteket igyekszünk azonnal reagálni. Mindezekkel együtt érdemes résen lenni, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük a csalást.” – mondta Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője.