Kezdőlap Hírek Kecskemét 650: A kiállítás, amit minden kecskemétinek látnia kell

Kecskemét 650: A kiállítás, amit minden kecskemétinek látnia kell

Kecskemét 650 címmel nyílik december 6-án a Cifrapalotában a Katona József Múzeum legújabb kiállítása. A hiánypótló várostörténeti kiállítás a város elmúlt hat és fél évszázados történetét tárja a látogatók elé a modern technika és virtuális valóság segítségével.

A Kecskemét 650 című kiállítás választ keres arra, hogyan éltek, boldogultak, és alakították egyéni és közös sorsukat a hajdan volt kecskemétiek.  A formabontó tárlat feldolgozza a város históriájának közismert eseményei, elemei mellett a kevésbé ismert történeteket is. Az egységes, modern arculat éppúgy az ismeretszerzés szolgálatában áll, mint az élményt adó és magával ragadó látvány.

A város történetének idővonalán jeles események követik egymást. A termekben a korabeli írott sajtó,filmhíradók és filmrészletek is érdekes információkat szolgáltatnak.

Kecskemét története során prosperáló és nehéz időszakok váltották egymást. Ahogy a város jelmondata is utal rá, a magasság és a mélység egyaránt része volt a hat és fél évszázadnak. Túlélt a város pusztító tűzvészeket, pestisjárványokat, homokveszedelmet, rác pusztítást vagy a 20. század emberéletet semmibe vevődiktatúrákat, de minden helyzetben előre tudott tekinteni, és talpra állt. Lakóinak élni akarása kapaszkodó volt a továbblépéshez. A küzdelmek következményeként jött létre az erős városi önkormányzat, a táj adottságait kiaknázó gazdálkodás, a felekezetek egymást segítő magatartása. A fejlődés, európai hírű városközpontot hozott létre, ahol templomok, iskolák, középületek állnak egymás mellett békében.

650 év alatt város nőtt a Duna-Tisza köze homokján. Ehhez szilárd gazdasági támaszra, bázisra volt szükség. Kecskemét városa az évszázadok során mindig alkalmazkodott az aktuális történelmi és gazdasági kihívásokhoz. Minden korban megtalálta azt a tevékenységet a közösség, amely lakói megélhetését, jólétét biztosította.

A tárlat egymás mellé állítja a múltat és a jelent,megismerteti a korábbi évszázadokat és lehetőséget ad az elmúlt évtizedekre való emlékezésre.

A megnyitót követő szombaton, december 8-án egész nap térítésmentesen látogatható a kiállítás.

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10:00-17:00

Ünnepi nyitva tartás: 2018. december 23. – 2019. január 2. ZÁRVA

A kiállítás 2019 decemberéig látogatható.

 

Egyéb információ: Cifrapalota, 76/480-776