Kezdőlap Zenei élet Neil Young: Songs For Judy

Neil Young: Songs For Judy

A 2018. december 14-én megjelent CD és a 2 LP igazi ritkaságokat rejt – hiszen Neil Young 1976. november 7-i coloradói akusztikus koncertjét tartalmazza.

A nemrégiben már a hetvenkettedik életévét betöltő kanadai énekes- gitáros-dalszerző legenda: Neil Young nem csak új stúdiólemezekkel jelentkezik a Warnernél, hanem kiadója egymás után jelenteti meg igazi felfedezéseket hordozó régi felvételeit is.

Ezek az albumok, mint az ugyancsak 1976-ban rögzített, de előszörre csak tavaly kiadott stúdióalbum: a Hitchhiker, vagy a most megjelent koncertlemez: a Songs For Judy, Neil Young talán legjobb évei körül készültek – mikor már maga mögött tudhatta olyan mára már klasszikussá lett lemezei sikerét, mint a Harvest, az On The Beach, vagy a Tonoght’s The Night.

1976-ban Neil Young már egy igazi nagy sztár volt, az akkoriban hihetetlenül népszerű country egyik titánja. Mozgalmas, pörgő időszak volt ez a számára és a popvilág számára nem különben – hiszen mindenféle új tendenciák és irányzatok indultak útjukra a punktól a diszkón át a még csak csírázó új heavy metál zenekarokig.

Szinte visszarepülünk negyvenkét esztendőt az időben, mikor végighallgatjuk ezeket a dalokat; közöttük a kor nagy slágereit.

A 22 dalt felvonultató kiadványon megtalálhatóak olyan klasszikus Young számok, mint a „A Needle and the Damage Done” és a „Heart of Gold”, pályafutása korai korszakából a „“Here We Are in the Years” és a „The Losing End”, valamint a Bullafo Springfield-féle „Mr. Soul”. A „No One Seems to Know” című dal pedig idáig soha nem jelent meg semmilyen formátumban, ezért igazi különlegesség.

Komlós József JR