Kezdőlap Események Növekedést mutat a megyei vállalkozások 2017-es forgalma

Növekedést mutat a megyei vállalkozások 2017-es forgalma

 

A tavalyi évben nyújtott teljesítményhez képest jelentős növekedés figyelhető Bács-Kiskun megye vállalkozásoknál. A TOP 100 Bács-Kiskun megye gazdasága 2018 című kiadvány bemutatóján, 2018. december 5-én 15:00 órától, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában volt hallható 2017 legfontosabb megyei számadatai. Az előadók részletes elemzése után a megyei gazdaságban kiemelkedő szerepet játszó vállalkozások díjazására is sor került.

A megye 100 legnagyobb adózója között első helyet foglal el a kecskeméti Mercedes-Benz Manufactoring Hungary Kft., amelynek az előző évben elért 1058 milliárd forintos árbevételt jelentős mértékben sikerült túllépnie, 1102 milliárd forintos éves forgalmat ért el. Kiemelhető a megyei vállalkozások között kiemelhető a Tiszakécske székhelyű Duna-Aszfalt Kft., amely szintén kiváló eredményekkel zárta a 2017-es évet: 32,5 milliárdról 75,6 milliárd forintra ugrott fel az éves árbevétel mutatója.

Bács-Kiskun megyében a nettó árbevétel mintegy 85%-a a 100 legnagyobb vállalkozásától származik, illetve több mint a felét a feldolgozó ipar teszi ki, de jelentős a kereskedelem, a gépjárműjavítás, valamint az építőipar részesedése is a megyében – tudhattuk meg Gaál Józseftől, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől. A leginkább jövedelmező iparágnak azonban mégis az ingatlanszolgáltatás bizonyult.

Benda Ferencné, a a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója előadásában kiemelte, hogy 2621 fővel kevesebb embert, foglalkoztattak, mint 2016-ban, ugyanis 94 522-en dolgoztak 2017-ben Bács-Kiskun megyei székhelyű vállalkozásnál.

Grábics Ágnes, a Központi Statisztikai Hivatal felhasználói kapcsolatok főosztályának komplex szolgáltatások osztályvezetőjétől is fontos információkat tudhattunk meg. 2016-ban a bruttó hazai termék (GDP) 1400 milliárd forint volt, amely az országos érték 4%-át teszi ki. Ugyanezen év egy főre jutó GDP értéke 2,7 millió forint volt. Ezen adatok alapján elmondható, hogy jelentősen javult a megye teljesítménye.

A részletes adatsorokat és mutatókat tartalmazó kiadványt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság Tervezési és Elemzési Osztálya, valamint a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Főosztálya készítette el.

A kimutatások elemzését követően átadásra kerültek a megyei gazdasági élet kiemelkedő szereplőinek járó díjak is. A kecskeméti Autóflex-Knott Kft. Bács-Kiskun Megye Gazdaságfejlesztésért Díját, az ugyancsak kecskeméti Silveria Kft. Bács-Kiskun Megye Innovációs Díját, a kiskőrösi Protokon Kft. pedig Az Év Ipari Vállalkozása Díját vehette át. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előző évi elnöki érmét Deutschné Sipos Edit, a kecskeméti Pool. M. Kft. ügyvezetője vehette át.