Kezdőlap Események Átadták a 2018-as év “Védőnők a gyermekáldásért” díjat

Átadták a 2018-as év “Védőnők a gyermekáldásért” díjat

SONY DSC

Példamutató hivatástudatuk, önzetlenségük miatt kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek nemcsak a kismamákért és a már megszületett babákért, hanem rendszeresen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát.


A meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért létrehozott “Babacsalogató” alapítvány sajtótájékoztatójára és kimagasló munkát végzett védőnők 2018 évre szóló kitüntetéseinek átadására pénteken került sor Budapesten az Aranytíz kultúrházban.

A díjátadón elsőként Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla Ph.D., az V. kerület alpolgármestere és miniszteri biztos mondta el köszöntőjét. Beszédében méltatta a 100 éves védőnői hálózatot, igen érdekesen bemutatta a védőnői szervezet gazdag történelmét és értékeit. Kitért a népszaporulati nehézségekre, a célkitűzésre, hogy a fiatalok család- és házasságpártiak, gyermekekre vágyók legyenek.


Következő előadóként Prof. Ősapay György a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az alapítvány kuratóriumának elnöke a nyugati világ népszaporulati tendenciáiról beszélt, kiemelte, hogy hazánkban növekvő, de mégis tragikusan alacsony a reprodukciós számarány. Elmondta, hogy jelenleg egy nőre (párra) 1,25 gyermek születése jut hazánkban a minimum 2,1 helyett, ami a lakosság számának megmaradásának feltétele lenne. Bizakodásra ad okot, hogy a kormány 100 milliárd forintot irányzott elő családtámogatásra és célkitűzése, hogy 2030-ra népszaporulati számarány 2,1 értékre növekedjen. Sajnos nagy nehézséget jelentenek világszerte a környezeti ártalmak, a késői gyermekvállalás, a nem egészséges életmód, a stressz, mely tényezők mind a nehezen kialakuló fogamzáshoz, a meddőség kialakulásához vezetnek – mondta a professzor. Az alapítvány nem titkolt szándékaként említette, hogy hozzájáruljon az egyre vészesebbnek tűnő népességfogyás megállításához, melynek eszköze a megfelelő egészségügyi oktatás, az egészségtudatos életmódra nevelés, a babát tervező és a meddő párok célirányos felvilágosítása. A célkitűzések elérésében fontos szerepe van a védőnőknek, orvosoknak és pszichológusoknak kiegészítve egyházak, tanárok munkájával.

A védőnői oldalról elsőként Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke beszélt. A védőnők végigkövetik minden fiatal egészségét 0-18 éves korig, majd a nők várandósságának idejére kerülnek ismét szoros kapcsolatba a kismamákkal. A Babacsalogató alapítvány célja, hogy a védőnőket bevonva segítséget nyújtsanak a babát tervezőknek a fogamzással kapcsolatos kérdésekben.

Következő előadóként Jávorné Dr. Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Tanszékének vezetője, a Gólyahír Egyesület elnöke beszélt a védőnői munka fontosságáról, munkájáról. Ezen belül bemutatta az országos kiterjedésű Gólyahír Egyesület sokrétű tevékenységét, amely napról-napra, évről-évre egyre több krízishelyzetben lévő nőnek, családnak és gyermekre váró párnak lehetett és lehet ma is segítségére.

A rendezvény a jutalmazottak kitüntetésével ért véget. A 2018 évre szóló, immár harmadszor kiosztásra kerülő kitüntetéseket Halenkárné Albrecht Éva védőnő, valamint néhai Mórucz Gabriella (2018) védőnő nevében a leánya vették át Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla az V. kerület alpolgármester és miniszteri biztos asszonytól, valamint Dr. Ősapay Klárától, a Babacsalogató alapítvány alapítójától.

Halenkárné Albrecht Éva a családtervezésben tevékenykedő védőnők egyikeként segített az egészséges várandósságra felkészülésben már a nyolcvanas évektől kezdődően, ami idő alatt sok száz családnak tudtak segítséget adni. 

A nemrégiben elhunyt Mórucz Gabriella a Gólyahír Egyesület egyik alapítója és az egyesület elnöke volt. Anya, feleség, nagymama és nem utolsósorban Gólyamama. Közel 1000 gyermek köszönheti neki azt, hogy családban nőhetett fel, sőt sokan az életüket is neki köszönhetik.