Kezdőlap Régió ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA – SOLT VÁROSI ARCULATÁNAK FEJLESZTÉSE

ZÖLD VÁROS KIALAKÍTÁSA – SOLT VÁROSI ARCULATÁNAK FEJLESZTÉSE

Solt Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.2-16-BK1 azonosítószámú „Zöld város kialakítása” című felhívásra. A projekt keretében 499 999 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból komplex módon megújul a város.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program vissza nem térítendő támogatás lehetőségének elnyerése érdekében a település vezetése úgy döntött, hogy támogatási kérelmet nyújt be városközpontja megújítása céljából. Solt Város Önkormányzata a tervezett projekt megvalósításával nagyban hozzájárul a város és a térség gazdaságélénkítéséhez, a helyi lakosság megtartásához és olyan kulturális, közösségi aktív időtöltés lehetőségének létrejöttéhez, mely elősegíti, hogy Solt élhetőbb település legyen.

Bár a település története évszázadokra nyúlik vissza, várossá nyilvánításának 2018-ban volt a 20. évfordulója. Solt kisvárosias arculatának, jellegének erősítése érdekében szükségessé vált a városközpont megújítása, további funkciók létrehozása és a már meglévők erősítése.

A projekt a legnagyobb hangsúlyt a Sákor-csatorna melletti zöldfelület rekreációs célú fejlesztésére fekteti, mely tartalmaz játszótér kialakítást, futópálya építést, fitnesz eszközök telepítését, tanösvény és sétaút létesítést. Az átalakításokat követően a többfunkciós park méltó helyszínéül szolgálhat a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének és várhatóan növeli a lakosság környezettudatosságát is.

Emellett létesül az alulhasznosított, városképet zavaró épületek helyébe, egy, a városközponthoz méltó, a városi arculatot erősítő, gazdaságfejlesztési célú kereskedelmi-szolgáltató épület. A két nagy fejlesztési terület mellett egyéb, kisebb volumenű, kiegészítő beruházások, például egy fásított köztér kialakítása, valamint a kereskedelmi épület melletti parkolóhelyek létesítése is megvalósul.