Kezdőlap Hírek ALKALOM SZÜLI A TOLVAJT

ALKALOM SZÜLI A TOLVAJT

Kecskeméten, a Mártírok útja egyik üzleténél egy lezáratlanul letámasztott kerékpárt lopott el 2019. február 11-én 20 órakor egy ismeretlen elkövető. A tulajdonos észrevette a lopást, és az elkövető után szaladt, miközben telefonon értesítette a rendőrséget. A járőrök 5 perccel később a Kurucz téren igazoltatták a kerékpárt hajtó O. Imrét. A 22 éves férfi a rendőröknek beismerte a lopást. A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai gyorsított bírósági eljárás lefolytatása céljából szabálysértési őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai annak érdekében, hogy az Ön kerékpárját ne tudják eltulajdonítani:

•Mindig lakatolja le kerékpárját, akkor is, ha csak öt percre szalad be a boltba, vagy a postára.

•A kerékpár lezárásához válasszon erős, vastag láncú vagy komolyabb U-alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is! A tolvajok elsősorban azokat a bicikliket keresik, amelyeket vékonyabb vagy egyszerű számzáras lakattal zártak le.

• Amennyiben hosszabb időre kénytelen ott hagyni kerékpárját, akkor érdemes a lámpát, kulacsot, pumpát, illetve mindent, ami mozdítható a kerékpárról levenni.

• Ne tárolja a kerékpárját (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincéjében! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. Amennyiben közterületen állítja le a kerékpárt, érdemes forgalmas, frekventált helyet választani, ahol sok ember jár.

• Figyeljenek arra is, mihez rögzítik a biciklit lezáráskor! Ne lakatolja le könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához vagy kerítéshez!

• Javasoljuk, hogy jegyezze fel kerékpárja egyedi azonosítóit (pl. típus, vázszám, sérülések, méret, szín, felszerelés), amelyekről érdemes fényképet is készíteni. Amennyiben megtörténik a baj ezen adatok segítik a rendőrség munkáját, a felderítést és a kerékpár visszaadását a tulajdonosnak.

6 hasznos tipp:

  1. Ne hagyja őrizetlenül kerékpárját egy pillanatra sem, ez a legjobb zár!
  2. Ha a kerékpárt ott kell hagyni valahol, mindig zárja, bármilyen rövid is az idő!
  3. Inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  4. A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!
  5. Amihez lezárja a kerékpárt, legyen legalább olyan erős, mint a lakat!
  6. Vásárláskor írja fel a vázszámot, érdemes fotót is készíteni kétkerekűjéről!

Fotó: Internet