Kezdőlap Kecskemét BETEGBIZTONSÁG NÖVELÉSÉT CÉLZÓ KOMPLEX INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZBAN (EFOP-2.2.18-17-2017-00056)

BETEGBIZTONSÁG NÖVELÉSÉT CÉLZÓ KOMPLEX INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSEK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÓRHÁZBAN (EFOP-2.2.18-17-2017-00056)

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretein belül meghirdetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozottBetegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések” címen pályázatot adott be, melyen vissza nem térítendő támogatást nyert el.A támogatással 197,49 millió Ft értékű beruházás valósult meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot és felelősek a legmagasabb fertőző betegségek által okozott halálozásért, illetve komoly közegészségügyi problémát jelentenek.

A pályázat megvalósítása a Bács-Kiskun Megyei Kórház betegbiztonsági helyzetét javítja új rendszerek, eszközök beszerzésén keresztül, amelyek segítenek csökkenteni az intézményben előforduló nem kívánatos események számát. A projekt tehát egy valós, nemcsak Magyarországon, de a világ minden egészségügyi intézményében fennálló kiterjedt egészségügyi probléma megoldására irányul, a kórházi eredetű fertőzések számának csökkentésére, minél nagyobb mértékben történő leküzdésére.

A pályázat célja hogy minden osztályon, minden beteg számára elérhetővé váljon a magasabb színvonalú, biztonságos betegellátás, stratégiai céljaaz egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás csökkentése, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése.

Jelen projekt keretében olyan korszerű betegbiztonságot fokozó eszközök és berendezések kerültek beszerzésre, olyan új technológiák kerülnekalkalmazásra, amelyek nagymértékben csökkentik a kórházi fertőzések kialakulását, az egészségügyi ellátás idejének elhúzódását. A betegbiztonság erősítése az egészségügyi beavatkozások időtartamának lerövidítését eredményezi.

A beszerzett eszközök és fejlesztések hozzájárulnak az egészségügyi ellátás hatékonyságának növeléséhez, a szolgáltatás minőségének emeléséhez.

A projekt keretében összesen 1125 db kézfertőtlenítéshez használhatófali adagoló került beszerzésre, illetve kihelyezésre a Bács-Kiskun Megyei Kórház három telephelyén, Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán. Előbbiek mellett 80 db figyelemfelkeltő színű fali adagoló, illetve 50-50 db zárható, vandál biztos és szenzoros adagoló beszerzése történt. A felhívás lehetővétette fogyó anyag beszerzését, ezért a projekt keretében összesen 1305 liter alkoholos kézfertőtlenítőszer beszerzésétis sikerült megvalósítani.

Előbbieken túl szükség volt olyan eszközökre, amelyek a páciensek, hozzátartozók, munkatársak számára visszajelzést adnak a fertőtlenítés megfelelőségéről. Beszerzésre került egy web-kamerával és USB csatlakozással ellátott kézfertőtlenítési technika megfelelőségét mérő rendszer, a fentiek transzparens megjelenítése érdekében, szintén mindhárom telephelyen.

A projekt keretén belül összesen 21 db mobil, kórtermekben használható korszerűlégtechnikai fertőtlenítő berendezés beszerelésérekerült sorKecskeméten, amelyek a kórokozók döntő többségét elpusztítják még a betegekkel való érintkezésüket megelőzően, így nagy segítséget nyújtanak a nozokomiális fertőzések visszaszorításában.

A fertőtlenítés szempontjából fontos eleme a projektnek 2 db automata endoszkóp mosógép beszerzése, amely zárt vegyszeres technológiával működik. Endoszkóp, fiberoszkóp eszközök mobilizált fertőtlenítését szintén hatékonyan támogatja a megvásárolt 1 db speciális kézi fertőtlenítő asztal.

A fejlesztés keretében a betegbiztonságot szolgáló higiéniai eszközök beszerzése mellett egységes betegazonosító rendszer került kiépítésre, amely a lehető legnagyobb mértékben integrálódig a kórház által használt medikai és ápolási rendszer által jelenleg is lefedett folyamatokba.

Az informatikai elemeket is tartalmazó fejlesztések eredményeként a betegazonosítás minősége és pontossága növekszik az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítése által. A dokumentálásához szükséges munkaidő pedig jelentősen csökken.

A rendszer 150 db vonalkód olvasóval, 60 db vonalkód nyomtatóval, illetve 90 000 db karszalaggal látja el a betegazonosítási folyamatokat a betegregisztráció, az elektronikus adatrögzítés, az egészségügyi beavatkozások, illetve diagnosztikus területeken.

A projektről bővebb információt a www.kmk.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Kővágó István

Gazdasági Osztály

osztályvezető helyettes

projektmenedzser

Tel: 06/76/516-703, E-mail: [email protected]