Kezdőlap Zenei élet Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint: Shapeshifter

Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint: Shapeshifter

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint nagysikerű január eleji kecskeméti koncertjükön már három dalt eljátszottak megjelenés alatt lévő Shapeshifter lemezükről – és az előzetes nagyon izgalmas anyagot sejtetett. Az album igazolja a várakozásokat: invenciózus, pulzáló, maradandó hatású zenei ötletekkel teli dalok sorakoznak egymás után.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Shapeshifter című lemeze február elsején jelenik meg a berlini Traumton Records kiadásában. Az album címe is utalás arra, hogy ezeket a dalokat nem duóban, hanem egy belga ritmusszekcióval kiegészülve rögzítették. A két új zenésztársat:
Nicolas Thys bőgőst és Antoine Pierre dobost Harcsa Veronika még brüsszeli tanulmányai során ismerte meg. A Quartet tavasszal európai, majd júniusban magyarországi turnéra indul, melynek budapesti állomása június 27-én a Müpában lesz.

Harcsa Veronika énekes és Bálint Gyémánt gitáros még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ismerkedett meg, ahol évfolyamtársak voltak. Később Veronika Brüsszelben, Bálint Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hét lemez – abból két duóban felvett anyag – valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. „A közös munkánk titka talán az lehet, hogy nagyon hasonlóan állunk az alkotáshoz, mindkettőnk számára fontos a szakmai fejlődés és a határaink feszegetése” –
árulta el Gyémánt Bálint.

Hamar kialakult, hogy kettőjük együttműködésében a duós felállás lesz a legfontosabb irány, ám Shapeshifter című lemezüket mégis két belga muzsikussal kiegészülve rögzítették. A kvartett felállás ugyanis előadóként és szerzőként is új lehetőségeket biztosít számukra.

„Az elmúlt években rengeteget dolgoztunk azon duóban, hogy minél teljesebb zenekari hangzást hozzunk ki egy hangszerből plusz egy énekhangból, ami nagy kaland, és azóta is nagy élmény. Ezzel párhuzamosan azonban megszületett bennünk az igény, hogy ismét játsszunk ritmusszekcióval is, ami lehetőséget ad arra, hogy a duótól eltérő zenei szerepeket is felvehessünk.” – emete ki Harcsa Veronika.

De a páros a megszokott módon is folytatja a közös munkát: „A duó a kvartettel párhuzamosan működik majd tovább, egyrészről mert imádjuk csinálni, másrészről pedig Antoine-t és Nicolas is rendkívül elfoglalt zenészek, így nem is tudnának minden egyes koncerten csatlakozni hozzánk. Így a kvartett fellépések mindig különleges lesznek.” – tette hozzá Bálint.

A zenék és szövegek nagy része ez alkalommal is Harcsa Veronika munkája, Gyémánt Bálint két dalhoz – Shapeshifter és San Fransisco – szerzett zenét, míg a Bori’s Rebel című szám szövegét Veronika testvére írta. A dalok a jazz nyelvén mesélnek történeteket arról, milyen napjainkban fiatalnak és igazi páneurópainak lenni, hogyan lehet békére, boldogságra találni a zajos városok, az olcsó repülőjegyek és a közösségi média felgyorsult világban.

„Kétlaki életet élek London és Budapest között, és a két város közt ingázva rengeteg kulturális, szociális és intellektuális élmény ér. A szövegek főleg ebből az életszakaszból, és ennek ezer arcából születtek. Igyekeztem megfogalmazni, milyen fontos az egyenes emberi kommunikáció, főleg a mai, kütyük között töltött világban.” – mondta el új lemeze kapcsán az énekesnő.