Kezdőlap Kiemelt Hírös kecskemétiek: A Gyenes család – tud

Hírös kecskemétiek: A Gyenes család – tud

Tegnap este megtartották a Hírös kecskemétiek pódiumbeszélgetés-sorozat februári rendezvényét a Hírös Város Turisztikai Központban. Kriskó János ezúttal a komoly történelmi múlttal büszkélkedő helyi kertész-dinasztia, a Gyenes család öt tagjával beszélgetett.

A Gyenes család a 19. század eleje óta meghatározó szerepet játszott Kecskemét életében. Az egyik ős, Gyenes Mihály a Déllő mocsár lecsapolójaként, a városi sétatér kialakítójaként, a mai Gyenes tér névadójaként és Jókai Mór szállásadó gazdájaként vált ismertté. A család későbbi tagjai között találunk neves erdészeket, cukrászokat és nemzetközi hírű kertészeket is.

Az 1907-ben született Gyenes István 90 évvel ezelőtt létesítette ma is működő kertészetét a Kőrösi hegy térségében. Öt gyermeke mindegyike örökölte tőle a növények szeretetét,ma a kecskeméti kertészek élvonalába tartoznak.  A kertész-technikus végzettségű István elsősorban egynyári növényeket termeszt, a szintén kertész-technikus Ferenc elsősorban a napi piaci értékesítésre tette fel az életét.

Melinda gombakutatóként doktorált, több szabadalmat is jegyez. A Zöldségtermesztési Kutatóintézetben dolgozott, de férjével ők is foglalkoznak dísznövény termesztéssel. László kertészmérnökként a gerbera és a muskátli szakértőjeként vált ismertté, a 70-es években tanított a Kertészeti Főiskola jogelődjében.  

Géza eredetileg villamosmérnökként végzett, a kecskeméti távközlés meghatározó fejlesztőjének számít. Nyugdíjba vonulása, 2007 óta leander-választékával vált az ország egyik neves kertész szakemberévé. Az öt testvér példás családi egyetértésben, egymástól csupán néhány száz méteres távolságban élve viszi tovább az édesapjuktól örökölt szakmát és vállalkozást. A velük készült teljes beszélgetést a jövő héten tűzi műsorára a Kecskeméti Televízió.